• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Зелена светлина за златодобива в Брезник

Зелена светлина за златодобива в Брезник

/КРОСС/ Противниците на златодобива в Брезник загубиха битката в съда. 

Върховният административен съд потвърди решението на пернишките си колеги, с което се отсъжда в полза на инвестиционното намерение на „Трейс Рисорсиз" за добив и преработка на подземни богатства, пише Struma.bg.
Делото бе заведено от столичното Сдружение за аграрни екологични проекти „Гео" и от брезнишката „АСРО - ЕМ-Асенови сие". Мотивите им бяха, че добивът на злато ще увреди природата. Жалбите им до съда са разгледани на всички инстанции. Решението от 28 октомври е окончателно.

„Трейс Рисорсиз" вече е изпратила уведомително писмо до Общината, че инвестиционното намерение може да бъде реализирано. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник също разреши добив на злато в местността Милин камък в Брезник. Според институцията това няма да навреди на околната среда.

„Трейс рисорсиз" е дъщерна на „Асарел Медет". Според дружеството 13,5 т злато и 40 т сребро лежат в недрата на местността Милин камък в Брезник. Точните количества на запасите ще бъдат потвърдени след извършване на предвидените експлоатационни геолого-проучвателни работи. Очаква се те да осигурят експлоатационен период от 11 до 23 години. Предвидено е добитата руда да бъде обогатявана, а ценните метали от нея да бъдат извличани чрез гравитационен и флотационен метод. За целта ще бъде изграден минно обогатителен комплекс, който включва подземен и надземен рудници. Ще бъде направено депо за хумусни материали и ще бъде изградена инсталация за преработка на рудата.

След приключване на експлоатацията на терена, засегнатите площи ще бъдат рекултивирани. Това трябва да стане за период от две години.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Никой по света няма нищо против от Българските недра да се извлича злато. Въпросът е само това злато да не попадне в български ръце. Четохте ли бележките на Чарлз Дикенс, където се казва ясно, че не се е допускало българи да забогатеят. И сега е така.

01.11.2014 18:46:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.