• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Александрина Пендачанска е солистка на “Военен реквием” на Бенджамин Бритън на 9 май

Александрина Пендачанска е солистка на “Военен реквием” на Бенджамин Бритън на 9 май

/КРОСС/ Повече от 220 музиканти от всички състави на БНР и Софийска филхармония излизат на сцената под палката на Росен Гергов

Повече от 220 музиканти от Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на Българското национално радио, НФХ "Светослав Обретенов", Смесеният хор на БНР и Детският радиохор ще представят "Военен реквием" на Бенджамин Бритън на 9 май в зала "България" от 19.30 ч. Специално за събитието у нас пристига оперната прима Александрина Пендачанска (сопран), а нейни партньори в соловите партии ще са младият тенор Магнус Уокър (Англия) и Карстен Мевес (баритон, Германия). Диригент ще бъде Росен Гергов, който под палката си ще обедини двата най-големи наши симфонични състава, изключително рядко заставали на една сцена до сега.

"Военен реквием" е едно от най-известните произведения на Бритън и е отзвук от пораженията и страданията от Втората световна война. Един от най-големите композитори на 20-ти век - Бенджамин Бритън пише гениалното произведние през 1961г, когато споменът за войната е все още жива рана. „Бритън е искал да обедини победители и победени под знаменателя на изкуството и на музиката, които да покажат безсмислието на войната. Монументалната творба е изключително преживяване, което разтърсва душата и остава за цял живот. Надявам се българската публика и ние, самите участници, да усетим неговата мощ и значимост", споделя самата Александрина Пендачанска.

Билети за "Военен реквием" на Бритън на 9 май от 19.30 ч. в зала "България" са с цена от 10 до 30 лв. Те вече се продават с пълна сила на касата на Софийска филхармония в зала "България", в системата на eventim.bg. Могат да се закупят също в Билетен център в НДК, Билетна каса на "Арена Армеец", Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи и магазини "Технополис".

Бенджамин Бритън е един от най-големите композитори от средата на 20-то столетие, който с творчеството си заслужено се нарежда сред съвременните класици на музикалното изкуство. Още след първите си няколко творби той е признат за най-значителният музикален творец в историята на английската музика след Хенри Пърсел. Бритън е създал голям брой произведения в почти всички жанрове и забележителното е, че всяко от тях носи ярките белези на неговия оригинален личен стил - мелодичност, искреност, емоционалност и професионализъм.

Александрина Пендачанска е родена в София в семейството на известни български музиканти. Започва да изучава пиано на петгодишна възраст и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Нейн вокален педагог е майка й - сопраното Валери Попова. Александрина Пендачанска прави своя дебют като Виолета от "Травиата" още 17-годишна, а на 19 г. печели певческия конкурс "Антонин Дворжак", Международния вокален конкурс в Билбао и певческия конкурс UNISA в Претория.

С огромен вокален диапазон репертоарът й вкючва над 60 роли. Високо оценените Моцартови записи на Рене Якобс за Хармония Мунди нейните превъплъщения като Вителия, Донна Елвира, Електра, Арминда са определяни от критиката като удивителни интерпретации. Тези записи получават многобройни награди: на BBC Music Magazine Award, Gramophone Choice, две номинации Грами за най-добър класически албум и най-добър запис на опера.

В последните сезони Александрина Пендачанска гастролира на най-престижните световни музикални сцени, сред които Берлинската Щатсопера, Брюксел Ла Моне (Елетра, Вителия), Виенската Щатсопера (Неда), Торонто (Елизабета), Хамбург (Донна Ана), Санта Фе ( Фиделио, Саломе), Токио (Кундри), Варшава (Саломе), Баден Баден (Маргарита), Тулон (Амелия), Авиньон (Лейди Макбет) и откриването на обновеният Болшой театър с "Руслан и Людмила " от Глинка. В Москва тя изпълнява "Саломе" и "Военен реквием" с Лондонски Филхармоничен оркестър, дирижиран от Владимир Юровски.

В Денят на Европа - 9 май, ще видим и чуем блестящата Александрина Пендачанска с партньори Магнус Уокър и Карстен Магнус, водени от диригента Росен Гергов. Зад тях внушетелно и въздестващо ще застане и цялото музикално войнство на БНР и Софийска филхармония. Българската публика рядко може да бъде свидетел на събитие от подобен мащаб, с толкова много музиканти на сцената в най-престижната ни музикална зала "България".

Можете да се присъедините към събитието във Facebook - ТУК.

Можете да намерите билети - ТУК.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ruth

Съгласна съм!

03.05.2017 16:04:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.