• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Хиляди фермери протестират в Брюксел. ЕК отпуска спешна помощ от 500 млн. евро

Хиляди фермери протестират в Брюксел. ЕК отпуска спешна помощ от 500 млн. евро

/КРОСС/ Европейската комисия ще деблокира 500 млн. евро спешна помощ за земеделските стопани и по-конкретно за производителите на мляко. Новината бе съобщена на извънредното заседание на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел. Решението бе взето, за да бъде намерен изход от кризата в сектора. По-рано днес белгийската полиция използва водни струи, за да попречи на 5 хиляди фермери да се приближат до сградите на Европейския съюз в Брюксел, предаде Reuters. Протестиращите възнамеряваха да издигнат искания за приемането на мерки в подкрепа на сектора, който е силно засегнат от руското ембарго. Москва прекрати вноса от ЕС на някои хранителни продукти, в отговор на западните санкции.

През август 2014 г. Русия наложи ембарго на вноса на месо, млечни продукти и зеленчуци от страните от ЕС, САЩ, Норвегия, Канада и Австралия. Това ембарго лишава Евросъюза от основния му канал за износ, Русия, който се оценява на 5,5 млрд. евро годишно, посочва Reuters.

Тази сутрин няколкостотин трактора и хиляди производители на мляко и свинско месо се събраха в Брюксел, за да протестират срещу тежката икономическа криза, която преживяват. Протестът им започна преди днешното извънредно заседание на европейските министри на земеделието, съобщава АFP.

Кварталът с европейските институции в Брюксел бе напълно блокиран от полицейски кордони и заграждения. Общественият транспорт в района бе блокиран, а белгийската полиция призова гражданите да избягват придвижването с автомобил в града.

Клаксони на стотици трактори, които достигнаха основното кръстовище между сградите на Европейската комисия и Европейския съвет, бяха посрещнати от колона от полицаи. На ръба сме! Не можем да плащаме сметките си, казаха някои от протестиращите, съобщава кореспондентът на БНР в белгийската столица.

И двете паневропейски браншови организации, които организират протеста, са единни по отношение на проблема - ниската изкупна цена на млякото на едро. Те предлагат различни решения. Едни настояват за преки държавни помощи от правителствата, изкупуване на продукция от частни складове и ускорено плащане на евросубсидиите, още преди декември. Други обаче смятат, че това са мерки срещу дребния производител и искат структурни промени, които да намалят като цяло количествата произведено мляко.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И каква е разликата между комунизма и социализма? При капитализмя всеки иска субсидии от държавата, гаранции, помощи, социални плащания ниски лихви гарантирано минимално заплащане и евтин ток, гарантиране на депозитите и мнооого други? Е? Това ако не е социализъм не знам кое е:))))

07.09.2015 21:20:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.