• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Българчетата - с бъбречни проблеми, стискат в училище заради мръсни тоалетни

Българчетата - с бъбречни проблеми, стискат в училище заради мръсни тоалетни

/КРОСС/Тоалетните в малките училища са в лошо материално състояние, а в големите - мръсни и неподдържани. Този основен извод на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания се базира на разговорите им с деца, родители, представители на образователната система и медицински специалисти.

Децата с бъбречни заболявания имат проблем при посещаването на санитарните помещения в училищата, обяви председателят на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания Веселина Джамбазова по време на пресконференция. В резултат на това расте броят на децата с бъбречни проблеми и промяна в състоянието на децата с вече установени заболявания на отделителната система.

По данни на медицинските специалисти 40 000 деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система. 118 800 малчугани имат уголемен пикочен мехур, тъй като се стискат и не ходят редовно до тоалетната.

Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания е стартирала проект „Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве". Целта е засегнатите страни да споделят своя опит и предложения за гарантиране на санитарните помещения в училищата.

Организацията е кандидатствала за финансиране на микропроект, а стойността му е 4000 евро. Средствата се отпускат в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

До момента са проведени две дискусии с представители на институциите, педагози и медицински специалисти, както и родители.

Оказва се, че няма подзаконов нормативен акт по Закона за здравето и Закона за народната просвета, който се отнася до здравните изисквания към учебните заведения и който включва задължителен минимум изисквания към тях. Затова в рамките на проекта ще бъде изготвен примерен текст към Нормативен документ. Предстоят срещи с представители на институциите за представяне на изработения текст.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.