• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците

Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците

/КРОСС/Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците, които влизат на територията на страната ни, включително и на тези, които напускат страната. Това увери вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. По думите ѝ проверките са една от причините за забавянето в обработката на документите на бежанците.

Бъчварова коментира мерките, които се предприемат, за да се предотврати влизането на територията на страната на мигранти от "Ислямска държава" при участието си в конференция на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия".

Трафикът и унищожаването на културни и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт като Ирак и Сирия е феномен, който набира много голяма скорост и се определя като изключително тежко военно престъпление. Разрушаването на храмовете в Палмира увеличи тъжната статистика на безвъзвратно изгубените следи на древните цивилизации. Днес повече от всякога са необходими обединени и решителни мерки за преустановяването на това, което наричаме целенасочено унищожаване на историята, на което сме свидетели, каза Бъчварова.  

Този трафик е не само заплаха за унищожаването на културното наследство. Наред с трафика на хора, оръжия и наркотици, той също е източник на значителни приходи за финансиране на терористични групировки. Важно е въпросът да бъде разгледан и в този важен аспект, посочи Бъчварова. Тя отбеляза, че България е страна с хилядолетна история и според редица изследвания се нарежда на трето място след Италия и Гърция по отношение на трафикиране на културни ценности.

Относно участието на МВР в предотвратяването трафика на културни ценности вицепремиерът и министър на вътрешните работи заяви, че имаме много успешни операции, като последната е от миналата година, и няколко хиляди задържани артифакти, които са били върнати.

По въпроса за задлъжнялостта на МВР министърът коментира, че дефицитът е в същия размер както мината година. Парите за увеличение на заплатите на служителите в МВР не са били предвиндени в бюджета и се трупат като дефицит. В момента обаче се работи върху план за съкращения на разходите в един по-дълъг период.

Поради ключовото ни географско положение, страната ни е транзитна територия за трафик на инкриминирани културни ценности от Близкия изток. За да отговорим на тези тенденции, българското национално законодателство бе адаптирано към новите обстоятелства с акцент върху забраната за трансгранична търговия от Сирия и Ирак, посочи още Румяна Бъчварова.

"Българското национално законодателство беше адаптирано. През 2009 г. бе приет Закон за културното наследство, а измененията и допълненията на НК от 2009 г. насам уредиха редица дейности, разписани в последствие. Усилията на компетентните структури на МВР и най-вече на ГДБОП са съсредоточени към предотвратяване на незаконното изнасяне и продажба на българско културно наследство, но и към цялостното", посочи министърът на вътрешните работи. Тя отбеляза, че служителите на МВР взаимодействат успешно с всички български и чуждестранни институции, работещи за опазването на културното наследство, предлагат и развиват съвместни проекти в тази насока. "В резултат, на българската държава са върнати десетки хиляди движими културни ценности, голяма част от които представляват уникални произведения на древното изкуство. Прилагаме всеобхватни мерки за противодействие на трафика на културни ценности от други държави, заради което трафикантите все по-често са принудени да заобикалят страната ни", каза още Бъчварова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

МАЛЕЕЕЕЕ, ПРИБЕРИ СЕ ВЕРЕСИИТЕ, ПО КАКВО ГИ РАЗПОЗНАВА БЪЧВАТА, ПО ПРАШКИТЕ ИМ ЛИ?

16.09.2015 11:25:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.