• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ГЕРБ се наигра на реформа в МВР

ГЕРБ се наигра на реформа в МВР

/КРОСС/ Борисов и Бъчварова се кълняха в законопроекта си, а сега са унизени от собствените си депутати, които зачеркнаха промените

Румяна Бъчварова заложи на карта кариерата си в МВР преди година, за да прокара мащабна реформа. Изменения предвиждаха рязане на получаваните обезщетения при напускане, намаляване на отпуските, отделянето на полицаите от администрацията по отношение на получаваните екстри, пожарната да стане изпълнителна агенция, назначенията да стават не от министъра, а от главния секретар и т.н. Все неща, за които от години се говори, но нито един министър не дръзна да ги направи заради солидния отпор от страна на работещите в МВР. 

Половин година по-късно при общественото обсъждане в парламента, в комисия и на първо четене в пленарната зала дойде първото бламиране на Бъчварова. Тогава тя обяви, че не се отчайва от резултата, защото разбира колко е трудно на всички, които са били в тази система, да я погледнат по друг начин. Но пък имала мисия да направи нещо по-добро. Тя подчерта, че законопроектът е подготвян от една година от работна група, после е отразил всички забележки на отделните министри и накрая е бил подписан от премиера. 

"Няма да се откажа, защото съм убедена, 

че такава промяна в МВР е необходима", твърдеше тогава Бъчварова. Тя нападаше БСП, че е против реформата, че ставало дума за политическа съпротива, че не иска съвети от партия, която не е провела нито една реформа. Изненадващо обаче я бламира собствената й партия с мнозинство във вътрешната комисия, а не опозицията.

Веднага се намеси премиерът Бойко Борисов, който застана твърдо зад Бъчварова и проекта, който лично беше подписал и пратил в парламента. Същият този законопроект обаче бе отхвърлен от вътрешната комисия, оглавявана от неговия партиен заместник Цветан Цветанов. 

"Аз се надявам депутатите от ГЕРБ да внесат закона по най-бързия начин за първо четене в пленарната зала. Това ще е тестът за ГЕРБ", заяви тогава Борисов. И законопроектът мина на първо четене през парламента с обяснението, че до второ четене ще има редакции на текстове. Така или иначе обаче по онова време

това се тълкуваше като победа за Борисов и Бъчварова 

Днес е ясно, че и двамата са изцяло бламирани. И то не от кого да е, а от Цветан Цветанов. 

МВР вече обяви, че ще оттегли повечето от основните си предложения за промени в Закона за МВР преди второто четене. При напускане на системата служителите ще продължат да получават обезщетение от 20 заплати, както досега, вместо предлаганите 12 заплати. Платеният годишен отпуск остава в размер на 30 дни и няма да бъде намаляван с 5 дни. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" запазва статута си, вместо да стане изпълнителна агенция към министерството. Статута си запазва и Академията на МВР. Назначенията в системата ще стават лично от министъра, който няма да делегира това правомощие на главния секретар.

Иначе казано, 

от реформата не остана нищо

И от мисията на Бъчварова не остана нищо, но тя смени патетиката с примирение. Така по време на общественото обсъждане през септември (преди второто четене) не беше останало нищо от нейните заклинания, че няма да се откаже никога от реформата и проекта. Вместо това запя нова песен.

Оказа се, че за нея вече била най-важна стабилността на системата при променените обществени отношения, които включвали бежански натиск и терористична опасност. "Мислехме, че предложените мерки ще стабилизират системата, в това число и финансово, но реакцията е много силна", оправда се Бъчварова. Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов пък обяви: "Реално погледнато, може би половината от законопроекта ще отпадне, но това е със съгласуването и с диалога, който беше изграден в тези месеци с ръководството на МВР."

Бившият министър унижи сегашния

и този път дори премиерът не помогна. 

Точно преди празниците започна и второто четене на проекта "Бъчварова". И още в самото начало стана ясно, че парламентът действително ще бламира голяма част от текстовете, които предвиждаха структурна и финансова реформа във ведомството. Така предложенията като разрастването на пожарната от дирекция в агенция и създаването на нова агенция за социални дейности вече паднаха в пленарната зала. Със сигурност същото ще се случи и с обезщетенията, отпуските, категорията труд. Просто всичко ще си остане постарому. 

Показателно е, че депутатите започнаха да гледат промените в отсъствието на министърката, която беше в САЩ като част от делегацията на президента Росен Плевнелиев за сесията на ООН. Странно е, когато ти гледат закона и реформата, за които си се клела, че ще прокарваш, да си зад океана. Изглежда като умишлено бягство. 

Така или иначе всички в ГЕРБ си подвиват опашките, хваща ги амнезията какво са говорили и запяват друго. И не само те. Сигурно и финансовият министър Владислав Горанов е забравил, че каза: "Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърде логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория - така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск". Е, интересно какво ще каже сега и той на Борисов и Цветанов при бламирането на реформата в тази посока? 

Равносметката на финала е: нито реформа ще има, няколко хиляди от МВР напуснаха само за година, бюджетът на вътрешното министерство пак ще е поне 1 млрд. лв., ГЕРБ не загуби около 250 000 гласа на служителите на ведомството и техните семейства и роднини, Бъчварова и Борисов се покриха, Цветанов показа, че е силен. Едва ли обаче тази игра на реформа ще се хареса на данъкоплатците, които трябва да покрият сметката на МВР.

Автор: Петър Петров (вестник "Сега")

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Къде остана волята на МВР Бъчварова за така прокламираната реформа в повереното и ведомство. Н е остава ддуго освен ако дуржи на на себе си да подаде оставкапо подобие на предшественика си проф.Вучков.

27.09.2016 16:58:11

ПОЛИЦАЙ

ГЕРБ ЩЕ ГО ДУХАТ

27.09.2016 13:00:12

Анонимен

Глупости. Всичко кото можеха, си прокараха. Закриха Гражданска защита и я вкараха в Пожарната.

26.09.2016 18:16:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.