• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Румен Петков: Отношението към системата за сигурност на ГЕРБ и Румяна Бъчварова като негов инструмент е катастрофално за България

Румен Петков: Отношението към системата за сигурност на ГЕРБ и Румяна Бъчварова като негов инструмент е катастрофално за България

/КРОСС/ Зам.-председателят на АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“


Господин Петков, как коментирате назначението на зам.-директора на „Гранична полиция“ Йотко Андреев, вече бивш, който бе освободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, той е назначен като началник на отдел в Дирекция „Миграция“ в МВР, как коментирате това? 

-  Първо, скандалът някак си беше заметен с отстраняването, освобождаването на зам.-директори на „Гранична полиция“, но сегашното назначаване на господин Андреев кара нормално мислещия български гражданин да е убеден, че госпожа Бъчварова е имала лично отношение към тази скандална обществена поръчка, защото тя сега си купува спокойствие, очевидно от господин Андреев. Явно тя е притеснена, че той може да излезе и да каже, че е съгласувал цялата процедура и определянето на изпълнителя с министър Бъчварова, и за да си спести един такъв скандал тя е предпочела по-малкият скандал, който счита, че също ще замете с назначаването на господин Андреев на друга достатъчно висока длъжност в МВР. Впрочем това като че ли стана стил на госпожа Бъчварова. Спомняте си един скандал в Симитли, когато беше освободен след директорът на Районната дирекция на Благоевград и буквално ден или два, след като беше освободен, също беше назначен на ръководна работа в МВР. Oстава впечатлението, че има едни неясни за обществото зависимости, остава впечатлението, че има действия на министъра на вътрешните работи, които съвършено откровено са насочени против обществения интерес, обслужват в единия случай спокойствието на министър-председателя, в другия – собственото спокойствие на министъра, а вероятно и това на министър-председателя и ГЕРБ от корупционен скандал и трябва да е ясно, че всъщност това е ГЕРБ, това е политиката на ГЕРБ. Няма никакво значение кой какво нарушение е извършил, кой как е накърнил авторитета на едно или друго ведомство, защото виждаме сега скандалът с един областен управител. Въобще, хората трябва да видят, да проумеят тези неща и да е ясно, че принципите на управление са продиктувани от всичко друго, но е и от обществения и държавен интерес. 


Господин Петков, не допускате ли, че бившият зам.-директор на „Гранична полиция“ Йотко Андреев след една проверка може да не се е указал виновен и съответно към него да се дължи жест на реванш? 

Аз допускам всичко, защото по времето на госпожа Бъчварова в МВР може да стане всичко, но след като тогава е прибързано с уволнението виновен е министърът. Ние имахме един случай в Пловдив, в пловдивската дирекция на вътрешните работи, в който 7 полицаи бяха отстранени от длъжност, бяха арестувани голямата част от тях с едни грандиозни, публични обвинения в корупционни действия и практики, след което тихичко 5 от тях вече са върнати на работа. Тоест тук е ефектът, медийният, ползата пред обществото , че видите ли тук нещо правим и това нещо е продиктувано от обществения интерес изцяло е подменил управлението на МВР. Там не се говори за системата на МВР, съветници на министъра ходят, обикалят студия, представяйки се като политолози, същевременно биват представени точно като съветник на госпожа Бъчварова. Имаме един абсурд, който устройва видимо министър-председателя ни. Това е големият скандал, който обаче всички правят опити от управляващите да замаскират, да замазват и влизайки от един скандал в друг да забравим предния. Това назначение е повече от скандално. Това означава, че госпожа Бъчварова е била съпричастна към тази обществена поръчка и нищо друго. 

Какво трябва да произлезе като краен резултат от този, както Вие го наричате, скандал? 

Аз мисля, че това ръководство на МВР, имам предвид политическото, дебело подчертавам, не може да даде никакво решение. И Законът за борба с терора е много контузен, той съдържа в себе си всички инструменти на тоталитарната държава за разправа с инакомислещите, не дава нито едно решение, съдържа всичко възможности на заподозрените да бъдат предупреждавани и то законово за това, че са заподозрени за борба с терора, самият Закон за МВР имахме поредица от срещи със синдикатите, ние от партия АБВ, имам предвид, че съдържа изключително много дефекти, е съществена стъпка в окончателната деморализация на системата, така че отношението на ГЕРБ, в случай като негов инструмент госпожа Бъчварова към системата за сигурност е катастрофална за Република България и за нашите граждани. Оставям настрани абсолютната неспособност и нежелание да се води ефективна борба с незаконната миграция. Президентът Първанов 2013-2014 година каза в Харманли, че ние трябва да бъдем почтени към нашите партньори в ЕС и да кажем колко са бежанците, които България може да поеме. Едва днес премиерът Борисов говори на тези тема. Продължаваме да нямаме отговор на въпроса защо правителството прехвърли изграждането на граничното съоръжение на областните управи, за да няма ефективен парламентарен контрол, за да имаме с кого да си бършем ръцете след това, въобще правителството абдикира от изграждането на граничното съоръжение. Видяхме, че в Унгария такова съоръжение беше изградено за 3 месеца, ние тук не може да го направим 3 години, кого обслужва това? Продължаваме да твърдим, че няма миграционен натиск върху България и същевременно през ден, през два да се бие някой в гърдите, че задържали в София 250 мигранти, 200 мигранти. Обявихме, че няма никакви проблеми със Сърбия, след като обявихме, че нямаме никакви проблеми със Сърбия те на другия ден ни върнаха 2200 мигранти, но някак си това се скрива от очите на обществото и си продължаваме в безвремието напред. 


- Ще поискате ли от АБВ съответен отговор на въпрос в Народното събрание по този проблем? 

Разбира се, че трябва да има отговор, но отговорът на този проблем или на скандалния проблем в Благоевград, то бяха викани, разпитвани, маса народ, без да има официално постъпили жалби и сигнализиране на институциите, защо беше уволнен директорът на Благоевград и в последствие назначен на високопоставена длъжност. Това е стил и един или друг отговор няма да решат въпроса със стила. Решението на въпроса със стила минава през радикална промяна в политическото ръководство на МВР. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Жалък и нещастен мръхльо. Като министър ходеше на крака при разни престъпници (в Сандански при ония уж братя) да се "договаря" с тях вместо да ги мачка с 55 000 шапки на заплата в министерството, и тоя нещастник тръгнал да говори изобщо за сигурност. Замълчи продажен ЛИЦЕМЕР.

16.09.2016 09:33:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.