• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кабинетът праща още армия по границата

Кабинетът праща още армия по границата

/КРОСС/ Очакваният засилен имигрантски поток през границата с Турция, затварянето на браздата от Сърбия, както и недовършената ограда, която позволява свободен достъп, може да доведат до изпращане на още армия, която да помага на граничните полицаи. Това научи "Сега" от свои източници в МВР. Мярката е част от план, който би трябвало да се изпълнява от вчера по заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. От Министерството на отбраната заявиха, че имат готовност да пратят подкрепление, но официално това още не е поискано.

Не се знае колко военни ще бъдат изпратени допълнително. На границата с Турция вече има военни от специалните части от 68-а бригада. Броят им, както и този на граничните полицаи, е тайна. Ясно е обаче, че МВР очаква засилен натиск през топлите дни преди сезонното застудяване.

Оградата по границата, на която управляващите възлагат големи надежди да спре незаконния трафик на икономически имигранти, е далече от завършване, въпреки че миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че трябва да се построят само още 8 км. Той вероятно е говорел за участъка от Ямбол до Бургас, обясниха от МВР. Освен него има още два региона, където ограда не е построена. Единият е над 40 км и започва от Малко Търново до р. Резовска, откъдето влизат най-много нелегални чужденци. Там работата е започнала и по участъка работят 16 фирми. Очаква са да е готова до края на годината. Преди няколко дни Бъчварова призна, че именно там е най-големият натиск. Анализите на МВР сочат, че потокът се е преместил, тъй като в този участък все още няма ограда. За другата отсечка, която е в Хасковско и е около 12 км, изобщо не са отпускани пари.

Вътрешният министър така и не може да обясни защо от Турция в България се влиза толкова лесно въпреки подкрепленията от военни и Фронтекс, а Сърбия успя да блокира напълно достъпа на мигранти от България. Бъчварова твърди, че нашите гранични полицаи работят много. "Резултатите показват, че са добре обучени и трябва да им имаме доверие. Усилията, които полагат, са неимоверни. Мъчно ми е, че понякога това се използва за политически спекулации", заяви тя.

На фона на предстоящите засилени мерки управляващите продължават да твърдят, че миграционният натиск е по-малък от миналата година. В същото време признават, че до дни съществуващите бежански центрове ще са почти 100% пълни. Рязко е спаднал броят на бягащите от лагерите. Статистиката за юли сочи, че от местата за настаняване са си тръгнали над 1200 души, а между 2-9 септември броят им е 231. Арестите на дирекция "Миграция" са претъпкани - 174%. При общо 940 места в момента там има над 1600 души.

Миналата седмица Бъчварова отричаше, че ще има нови лагери за бежанци, и твърдеше, че ще се търсят вътрешни резерви да се осигурят още 1000 места. След това беше съобщено, че ще се правят лагери с фургони и палатки там, където има най-много мигранти. От вчера вече е ясно, че ще се правят нови лагери в бивши военни поделения в цялата страна. Говори се за Хасковско и Харманлийско. ГЕРБ има лош опит с предишни огледи на затворени поделения - всеки път, когато правителството се спреше на някое, местното население излизаше на протест и осуетяваше замисъла. В предизборната ситуация на управляващите ще им е още по-трудно.

Жителите на Харманли изпратиха искане лагерът в града им да стане изцяло от затворен тип. Там вече се проведе един протест миналата седмица. "Ние, гражданите на град Харманли, заявяваме, че не виждаме никакъв ефект от действията, предприети от институциите след протеста ни, проведен на 4 септември. Ситуацията с бежанския център продължава да е заплаха за сигурността, здравето и живота на жителите", заявиха те в декларация до Борисов и Бъчварова. Тя обаче отговори отрицателно на въпрос може ли всички лагери да станат от затворен тип. "Има точно определени условия за настаняване на бежанците в центрове от затворен тип - трябва да има нарушения. Има доста деца, които пътуват със или без родителите си, това е друг социален проблем", заяви тя пред Нова телевизия.

Източник: вестник "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.