• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Нестинарски празник в Българи

Нестинарски празник в Българи

/КРОСС/ Стотици гости от страната и чужбина очакват и тази година в странджанското село Българи днес, 3 юни, когато в селото се отбелязва празника на светите Константин и Елена. Местните хора го наричат Панигиря , той започва в ранни зори с камбанен звън. В църквата, която носи имената на светците следва празнична литургия за освещаване на иконите и за здраве.
„След това те се „обличат" в червени празнични ризи, укресени със сребърни пари. Целта е да бъдат съхранени от близостта със земното, защото при къпането в аязмото, те ще бъдат носени от хора, разказа за традицията кметския наместник на село Българи Недка Лапчева. Водосветът се извършва под звуците на автентична мелодия от тъпан и гайда , след това шествието се връща в параклиса „Св. Константин и Елена", наричан Конака и се остават да почиват."
Нестинарският огън от който ще бъде подготвена жаравата се запалва в ранния следобяд. Задължително е тя да бъде разстлана в правилен кръг, около който по- късно се нареждат и дошлите да наблюдават нестинарския танц.
Туристите и гостите на с. Българи могат от 16 до 20 часа да гледат 3D документалния филм „Пътят на нестинарството", който ще се прожектира в посетителския информационен център. Там може да се разгледа и фотоизложба с автентични кадри от нестинарския обряд . В празничната програма е предвиден кулинарен базар и фолклорен концерт. Нестинарските игри започват в 21.30 мин. На следващият ден - 4 юни от 10 часа се провежда второ шествие с иконите , под звучите на тъпан и гайда до „Аязмото" и „Одера" на „света Елена".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.