• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

НАТО дебне Русия от България (Обзор)

НАТО дебне Русия от България (Обзор)

/КРОСС/ НАТО разкрива свои щабове в България, Полша, Румъния и трите балтийски републики. Това съобщи в София генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев. В 6-те държави партньори ще установим командно-контролни елементи, които ще бъдат свързващо звено с алианса особено при съвместното планиране на операциите, поясни той.

В новия щаб, който вероятно ще бъде базиран в София или Варна, ще работят както български, така и натовски военнослужещи. Разкриването на новите щабове е част от плана за засилено присъствие на сили на пакта в страните от източния фланг на алианса, сред които е и България, пише в. 24chasa.

В новата стратегия на алианса са включени и повече учения в т.нар. съвместни съоръжения, посочи още Столтенберг. В България съвместно съоръжение наричат българо-американския полигон в Ново село край Сливен, в който Пентагонът инвестира 61 млн. долара. Части на алианса ще идват да тренират на Ново село на ротационен принцип.

Според Столтенберг България се намира в регион, заплашен от рискове за сигурността както от североизток, така и от юг. По думите му Русия става все по-агресивна в отношението си към съседните държави. А в Сирия и Ирак терорът и насилието ескалират.

Той припомни споразумението на държавите - членки на пакта от срещата на върха в Уелс за постепенно повишаване на разходите за отбрана. Тогава президентът Плевнелиев пое ангажимент военният бюджет на България да почне да расте, като през 2020 г. достигне 2% от БВП. Тази година обаче средствата за отбрана бяха орязани с над 60 млн. лева.

Плевнелиев потвърди ангажимента, но поясни, че причините за свиването на бюджета са свръхдефицитът от миналата година, както и фалитът на КТБ. Пред Столтенберг той обеща до края на тази година бюджетът за отбрана да се актуализира и да достигне поне нивото от м.г. Разчитаме на собствени сили, но и на подкрепа от съюзниците за модернизацията на въоръжените сили, каза още държавният глава. Припомни 7-те приоритетни проекта за модернизация на армията, сред които са придобиване на нов многоцелеви изтребител, съвременни бронемашини за пехотата, нови радари, както и модерно въоръжение за фрегатите на ВМС.
Според върховния главнокомандващ в рамките на НАТО България е заявила намерение да се специализира в областта на киберсигурността.

Освен това разполагаме с възможности за логистично и медицинско осигуряване на съвместни операции. България е водеща нация във фонда на пакта за рехабилитация на ранени украински военнослужещи. Очаква се скоро в София да пристигнат 30 пострадали от конфликта в Източна Украйна, пише в. 24chasa

Нашата обща цел е да съхраним алианса като най-успешната и надеждна военнополитическа организация в света и като гарант за отстояването на мира, демократичните свободи и ценности, които споделяме, добави президентът. Той изтъкна очевидната необходимост да се намали зависимостта на България от един доставчик на оръжейни технологии и да се повиши съвместимостта на Българската армия с армиите на съюзниците ни в пакта.

Това е приоритет както на правителството, така и на парламента и президента, декларира държавният глава.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен.

ЕВРОПА е окупирана от Америка под формата на НАТО васалите нямат право на глас,

25.01.2015 10:53:46

до последния анонимен

Господи, колко си ТЪП!!! Къде е рахатлъкът днес б Бг? Или и ти си участвал в разграбването, построено от същите тези, които ще дебнем? Къде ни е армията и суверенитета бе, Недоразумение?!? Дано Господ си прибере вересиите скоро...

24.01.2015 18:54:07

Анонимен

Какво дебнене, какви недоразумения !? Кой е луд днес да си разваля рахатлъка, построен с толкова усилия и лишения, за да отговаря на бръщолевенията на БАНДА, СИБИРСКИ ДРИПЛЬОВЦИ, яхнали 100 млн. алкохолици и интерпретиращи нескончаеми глупави идеологеми, за да им обръща внимание СВЕТЪТ !? РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАГЪРБЕНА, ДОСТЪПЪТ до ЕВРОПА - ОГРАНИЧЕН И ДА СИ РАЗТЯГАТ ЛОКУМИТЕ , И ДРЪНКАТ ПУШКИТЕ И ПРАШКИТЕ С ...КИТАЙЦИТЕ, С КОИТО СА ПО-БЛИЗКИ ПО ПРОИЗХОД !

24.01.2015 18:00:19

Анонимен

О, Русия е империята на злото! Как може цяла Европа да се управлява от американски марионетки, а само Русия да отказва благото, да е васал на "изключителната нация". Къде е пияницата Елцин, който срещу една водка ще каже "приятели, което е наше, е и ваше - грабете на воля". Янките, разбира се, няма да си цапат ръцете, а такива като Плевнелиев и Грибаускайте ще ревнат "на нож"... винаги готови спешно да си вземат самолета за Вашингтон, ако нещо се сговни.

24.01.2015 13:48:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.