• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Австрия подкрепя България за Шенген

Австрия подкрепя България за Шенген

/КРОСС/ Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще го подкрепи. Това обяви федералният министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия д-р Карин Кнайсъл след срещата си с министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева, предаде предава „Фокус".

„Радвам се, че днес съм в София, благодаря за посрещането", каза тя на български език.

„Скъпа, Екатерина, много съм щастлива, че днес - на моя рожден ден, мога да бъда в твоята компания - това е един от най-хубавите ми рождени дни. Благодаря за цветята. Наистина съм щастлива да съм тук днес", каза още министър Кнайсъл и благодари на всички от Министерството на външните работи на България за много интересните разговори, в които посочи, че са коментирани важни теми.

„Това е важен фактор както за двустранните ни отношения, така и в европейски план. Много се радвам и бих искала да изразя нашия респект към всички сътрудници в българското външно министерство за подготовката на председателството - особено за това, че младежта е във фокуса, тъй като това е една тема, която понякога се забравя. За нас много важен е и приоритетът за Западните Балкани. И бих искала да ви поздравя и за влизането в сила на договора за добросъседство между България и Македония - това е един пример как между две съседни страни без едната да се намесва в работите на другата, могат да съществуват добросъседски отношения", каза още тя.


Кнайсъл изрази уважение и към работата на българското правителство и на българските политици за всичко, което са постигнали през 2015-2016 г.

„Това е времето, когато имаха проблем с мигрантските потоци и България се оказа в позиция на транзитна страна. И имайки предвид успехите, с които България преодоля този момент, бих искала още веднъж да уверя, че Австрия е за встъпването в Шенгенското пространство и ще подкрепи България. По отношение на темата за миграцията Австрия е на позиция, че е необходима наистина една широка реформа, за да може да се гарантира външната граница на ЕС, нямаме право да оставим държавите там сами. Затова Австрия ще продължи да полага усилия за това още по-активно по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС", коментира министърът.

Тя посочи, че следващата седмица ще пътува до Истанбул и ще се срещне с турския външен министър.

„Вече съм провела няколко много важни телефонни разговора с него, защото най-важен в момента е диалогът. Всичко, което трябва да се постигне в рамките на двустранните отношения, трябва да се постигне с диалог", коментира тя.

От своя страна Екатерина Захариева обяви:

„Австрия е един от най-важните ни приятели и се радвам, че сме заедно в тройката на председателството и имаме още приоритети заедно. Разбира се, говорихме за Западни Балкани и общо беше разбирането, че европейската перспектива е единствената възможност за стабилност, просперитет и демокрация за тези страни и заедно ще работим в тази посока. Говорихме и за други важни европейски политики като общата политика за убежище и Дъблинския регламент, по който нашето председателство ще има общ подход за постигане на съгласие. Общи са разбиранията между България и Австрия, че трябва заедно да защитим външните граници на ЕС, затова искам да благодаря на хората от Фронтекс, които са тук и ни помагат в това", заяви външният ни министър.

Като други важни теми тя посочи работата по политиката за бързо връщане на мигранти в страните от Югоизтока.

„Няма как страните, които са външни граници на ЕС, да бъдат оставени сами и тук по политиката за бежанци трябва да се усети солидарността на другите европейски страни. Трябва да направим новата политика така, че да може да работи в криза, а не да се налага да се взимат спешни мерки, както беше през 2015 г. По време на нашето председателство ще започнат разговорите и за следващата годишна рамка и изобщо по всички важни политики се разбрахме да обменяме постоянно информация така, че 2018 г. да няма никаква пауза между едното и другото председателство и да продължим важните политики без прекъсване", каза още тя и обясни, че и по темата за влизането на Турция в ЕС двете държави имат много общи гледни точки, но и някои различия.

„Членството в ЕС изисква изпълнение на ясни условия, които няма как да се заобиколят и всяка една страна, която иска да е член трябва да се поддържа към високите стандарти за опазване правата на човека. Ние трябва да говорим с Турция, да водим диалог и да бъдем максимално близко и всичко да се случва на масата за преговори", коментира Захариева.


Тя пожела на Кнайсъл много успехи на новата длъжност и я увери, че може да разчита за всичко на нея и се надява да продължат да поддържат добри отношения, както досега.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.