• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Лидия Чорбанова, „Движение 21“: България е единствената страна в ЕС, в която социалната политика само гаси пожари

Лидия Чорбанова, „Движение 21“: България е единствената страна в ЕС, в която социалната политика само гаси пожари

/КРОСС/ Госпожо Чорбанова, каква ще бъде основната ви задача в Европарламента, ако на изборите в неделя получите необходимите гласове?
Борбата срещу социалното изключване и защита на основните права на гражданите е една от целите на Европейския съюз и ще бъде и акцент в моята работа, ако бъдат избрана за евродепутат. Намаляването на броя на хората, изложени на риск от бедност или от социално изключване, се превърна в една от ключовите цели на стратегията „Европа 2020". Съюзът си постави цел до 2020 г. броят на хората, заплашени от бедност и от социално изключване, да бъде намален с 20 милиона души. А у нас какво се случва - бедността не намалява, напротив задълбочават се неравенствата! Факт, който може да се обясни само с пълно нехайсто от страна на правителството и пълно отсъствие на досегашните ни евродепутати от обсъждането и формулирането на политики, от които българските граждани имат нужда!
Какво трябва да бъде предприето в тази насока?
Устойчивото развитие на едно общество предполага постигане на високи социални показатели - заетост, ниска безработица, стабилен общ доход, ръст на работна заплата, пенсии, средна продължителност на живота, грамотност, състояние на здравеопазването и образованието и т. н.
В България обаче социалната политика не е политика на социалното развитие и управление на целокупните жизнени условия, а се ограничава единствено и само в подпомагане на изпаднали в беда граждани.
България е една от страните в ЕС с най-нисък стандарт на живот. Как може да бъде преодоляно това изоставане в доходите на хората?
Видно е, че Европа взема мерки за борба със социалните неравенства. Но България чрез своите евродепутати отсъства от формулирането на нуждите на хората! От формулирането на правилните решения!
У нас под прага на бедност живее над 22% от населението на страната. Повече от една трета от гражданите в България живеят в риск от бедност или социално изключване, почти 40% от всички българи. Средно за ЕС в тази графа попада 22,5% от населението или почти два пъти по-малък дял.
Създаването на европейска платформа срещу бедността и социалното изключване е израз на един съвместен ангажимент. Чрез Фонда за европейско подпомагане, с финансиране от 3,8 млд. евро за периода 2014 - 2020 се подкрепят усилията на държавите от ЕС да помогнат най-нуждаещите се. В България някой да е чул за този фонд? България не се възползва от този механизъм за подкрепа в този програмен период! Къде бяха нашите евродепутати? Къде беше правителството?
- Според вас може ли България да търси подкрепа от ЕС в борбата с безработицата?
- Европа за разлика от нас се бори и срещу безработицата. Независимо от причината за загубата на работата - ЕС въведе мерки за борба срещу безработицата. До 2020 г. 75% от хората на възраст от 20 до 64 години трябва да имат работа. Смятате ли,че за една година това ще се случи и в България? Не, разбира се! България пропусна и този шанс!
Европейската стратегия по заетостта цели да се създадат повече и по-добри работни места, а програмата „Нови умения за нови работни места" на националните правителства да увеличат „гъвкавата сигурност", качеството на работните места, да осигурят по-добри условия на труд.
Как може да бъде подобрено състоянието на пазара на труда за младите хора в страната ни?
Една от мерките на ЕС са така наречените пакетите за младежка заетост, чрез д които се въвеждат мерки за стимулиране на търсенето, така че да се създават работни места.
Европейския съюз определя рамката, националните правителства са отговорни за осъществяването на тези политики! Нашето национално правителство бе ангажирано с лични дела, а българските евродепутати даже и не разбраха кога се създаваха тези механизми!
Европейският социален фонд (с бюджет от над 86 милиарда евро за периода 2014 - 2020 г.) финансира проекти, които помагат на хората да усвоят нови умения и да намерят реализация. Целта на Програмата за заетост и социални иновации (с бюджет от 920 милиона евро) е да се гарантира, че тези работни места са справедливи, устойчиви и включват подходяща и достойна социална закрила. В България всички програми за заетост и иновации преминаха незабелязано, без особенна полза на трайно безработните българи! С какво допринесоха евродепутатите, които изпратихме в ЕП през 2014?
Създаден бе и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията (с бюджет от 150 мили производството или са го преместили извън ЕС. Тези механизми, които ЕС създаде останаха вик в пустиня в нашата страна!
Унизително, България е страната с най-тежка детска бедност. Българските деца са най-изложени на риск от бедност или социално изключване от всички деца в Европейския съюз. Европейският съюз е мобилизиран за борба срещу детската бедност. Тази тема, е в основата и на стратегията „Европа 2020". Всички приети от Европейската комисия мерки за социални инвестиции също призовават за „инвестиране" в децата и младите хора, за да се увеличат шансовете им за успех.
Бих искала да зная някой от досегашните ни евродепутати запознат ли е с тези мерки? Наясно ли е с тях? Изразил ли е мнение, становище, критика по тях?
България трябва да присъства на масата на преговорите!
Трябва да преустановим този процес сега, на 26/05, на тези избори за Европарламент! Трябва да спрем да изпращаме в Брюксел хора, които нехаят за съдбата на хората в нужда!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.