• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Илияна Йотова: България да настоява бежанците да бъдат преразпределяни в други държави-членки

Илияна Йотова: България да настоява бежанците да бъдат преразпределяни в други държави-членки

/КРОСС/България ще трябва да приюти 788 бежанци от Африка в следващите 2 г. Това е предложението на ЕК, което бе представено официално в Брюксел вчера. То предвижда настаняването в страните от ЕС на квотен принцип на 40 000 бежанци, които ще пристигнат по море в Гърция и Италия през идващите 2 г. след 15 април т.г., както и на още 20 000 души, които ще поискат убежище в Европа от изнесени центрове в Африка. Тези имигранти са извън всички други, които вече са у нас и в останалите страни от ЕС и които тепърва ще пристигат. 3256 имигранти са влезли в България до 14 май т.г., сочат данни на МВР.

Тези 40 хиляди души, които влизат в пилотния вариант на ЕК за преразпределение на солидарен принцип между държавите-членки, са само бежанци, които вече са на територията на Италия и Гърция, обясни пред БНР евродепутатът Илияна Йотова, която е заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Логично се задава въпросът защо само там? Нима другите страни, които са външна граница на ЕС, нямат същия проблем? Говоря за една Малта. Защо не се остави достатъчно възможност за наблюдение на случващото се и у нас - защото много добре знаем, че една част от бежанците в Турция ще потърсят своя изход и през България, коментира тя.

В края на юни ще има Съвет в Брюксел, на който вътрешните министри трябва много аргументирано да защитават всеки своята позиция и аз мисля, че тук отговорността на правителството ни е много голяма, каза евродепутатът и допълни: Колкото по-убедително отидат правителствата на този Съвет, толкова повече шанс имаме и ние да защитим интереса си.

Каквото и да говорим, колкото и скептично да гледаме на тези мерки на ЕК, преди две седмици, когато за първи път предложиха тези политики, ЕК направи гигантска крачка по отношение на защитата на страните от външната граница на ЕС. Правителството трябва да направи възможно най-скоро една обществена дискусия. Нека да има консенсус между всички онези институции в България, без да политиканстваме, на всички нива, на които може да се лобира в ЕК, защото България е в един много деликатен момент, каза Илияна Йотова. 

По думите ѝ, страната ни трябва да настоява бежанците да бъдат преразпределяни в други държави-членки: Между другото, ЕС оставя тази вратичка. По приложението към мерките България трябва да приеме тези над 700 бежанци, но на фона на това, което е у нас в момента и което се случи през последните години, мисля, че това е капка в морето. Още повече ЕК решава частично и финансовия проблем.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.