• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

ДАБ: Бежанският натиск върху България се е увеличил рязко през тази година

ДАБ: Бежанският натиск върху България се е увеличил рязко през тази година

/КРОСС/ Рязко се е увеличил бежанският натиск върху България през тази година, отчете Държавната агенция за бежанците (ДАБ). В същото време 63 процента от българите са на мнение, че бежанският поток представлява заплаха за България, сочи изследване на агенция "Алфа рисърч". 

На конференция в столицата, организирана от евродепутата Светослав Малинов, Никола Казаков - председател на Държавната агенция за бежанците, отчете, че от началото на годината до 23 септември 11 742 души са потърсили закрила у нас, докато през 2010 година техният брой е бил едва 1025. Общо за пет години над 33 хиляди души са потърсили закрила в България, а 9300 са получили статут на бежанци. Казаков подчерта още, че най-голяма е групата на сирийците, следвана от тази на иракчаните. Освен това, като цяло, чужденците, които търсят закрила у нас, са с нисък образователен ценз. Казаков обеща да се увеличи капацитетът на местата за настаняване. Той каза още, че навсякъде вече има преводачи и добре оборудвани лекарски кабинети, нещо, за което доскоро България беше критикувана.

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" оповести данни от експресно социологическо проучване за нагласите на българите към бежанците на въпрос: "Какви да са действията на страната ни за този проблем?". 89 процента от хората смятат, че България трябва да се бори с каналите за трафик на хора, а 76 на сто да се усили оградата по границата. Едва 11 процента от българите смятат, че Европа ще се справи успешно с кризата, а 63 на сто поддържат квотният принцип.

Изследването е проведено в периода 5-7 септември и е по поръчка на БНТ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Невероятно откритие са направили! Как изобщо са стигнали до този извод?

28.09.2015 17:01:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.