• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Делегация от Пентагона и водещи американски партньори на ВМЗ посетиха държавната оръжейница

Делегация от Пентагона и водещи американски партньори на ВМЗ посетиха държавната оръжейница

/КРОСС/ „България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно", посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща във „ВМЗ-Сопот" с делегация, включваща представители на двама от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. Делегацията е на посещение в предприятието за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството си с ВМЗ, съобщава пресцентърът на Министерството на икономиката.

„Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда", заяви полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу Ислямска държава. Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

На срещата министър Лукарски подчерта още, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела. По негови думи в качеството си на принципал на ВМЗ-Сопот и на председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение той носи отговорността по спазването на високите стандарти в международната търговия. Тези стандарти са и основата за ползотворното сътрудничество между България и американското правителство, което предприема всички необходими мерки, за да гарантира, че изнасяните от страната ни боеприпаси са с крайна точка на доставка сигурна страна, увериха от своя страна членовете на делегацията от САЩ. За тях тези мерки са гарант, че изнасяните от България оръжия няма да попаднат в ръцете на вражеските сили.

„За ВМЗ е чест да приеме посещение на толкова високо ниво и в такъв разширен състав, както от своите традиционни търговски партньори, така и от високопоставени служители на Пентагона. Това е оценка за нашата работа и показва не само значимостта на оръжейницата за тези партньори, но и перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството ни", посочи изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Д-р инж. Иван Гецов.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. По-рано тази година от Chemring в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница г-н Гецов в знак на признание за доброто партньорство и постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Българина

На предателите децат у гроба

26.07.2016 21:18:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.