• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Борисов: Дадени са 708 млн. евро за един гьол

Борисов: Дадени са 708 млн. евро за един гьол

/КРОСС/708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене" и всъщност имаме само един гьол. Това каза във Варна министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че към днешна дата страната ни има осъдителна присъда, която гласи, че България е длъжна да заплати 553 милиона евро.

„Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим, или да се протакаме във времето в юридически схватки", каза още Бойко Борисов. Той допълни, че България накрая трябва да приготви милиард и 200 - 300 милиона.

„167 000 евро се начислява лихва на тези пари всеки ден", уточни още Борисов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с руския президент Владимир Путин, да предложат бързо варианти за „Белене" и за „Южен поток", които да устройват, както България, така и руската страна. Коментара си министър-председателят направи след като откри Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" във Варна. „Присъдата към България е да си плати и да си вземе двата реактора. В тази ситуация, ако политическата класа в България има по-добри решения, с радост ще ги чуя. Но през годините показаха, че само приказват. Две правителства се извървяха, и на Станишев, и на Орешарски, и няма един метър помръднато напред", посочи премиерът пред журналисти.

Той обясни, че е избрал обратния на предишното правителство подход - Европейската комисия да е водеща по енергийните въпроси, и даде за пример изпратеното от българското правителство писмо във връзка с енергийните проекти. „Благодарен съм на комисарите и на Жан-Клод Юнкер, че в писмото си казват, че европейският газов хъб може да поеме и руска газ. Две години аз направих пътека в Брюксел, в Европа, до всички лидери. И аз съм благодарен на ЕК, че най-накрая разбраха в каква ситуация насам сме поставени от 2006 г.", каза Бойко Борисов. Министър-председателят призна, че заради „риториката, която имаше от България към Русия и санкциите", доста е мислил дали да поиска разговор с президента Путин. „Защото можеше и да ми бъде отказано с всичко, което ние сме изговорили през годините. И аз затова на президента Путин му благодарих, че ми даде този разговор. Той беше доста добронамерен, което ме учуди", каза още министър-председателят.

Премиерът обясни, че президентът Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас. „Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два", каза премиерът.

Той коментира, че са направени стъпки, с които могат да се намерят инвеститори за газовия хъб „Балкан". По отношение на „Белене" по думите на министър-председателя има няколко варианта, като единият е „Белене" да стане частен проект, с малко участие на държавата.

„Евроатлантическата принадлежност на България не търпи коментар. Никой не трябва да има илюзии, че пътят на България не е НАТО и ЕС", заяви още Бойко Борисов.
За Фронтекс и опазването на границата премиерът коментира, че страната ни е поискала техника, офицери и помощ. „България трябва да положи огромни усилия", заяви министър-председателят и подчерта, че от бюджета за тази година са предвидени 80 млн. първоначалната вноска, с които ще започнат да се изграждат нови военни кораби.

Бойко Борисов посочи още, че магистрала „Хемус" е изключително важна. „Взимаме мерки, къде може да пуснем по-бързо лотове, за да облекчим максимално движението", каза той и отчете, че приходните агенции работят много добре. За споразумението за мигрантите с Турция премиерът заяви, че то е добро за България. „Миграционният натиск е по-малък в сравнение с миналата година. Ние ще се борим то да продължи", заяви Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гьол е пространството между ушите ти!

07.08.2016 21:11:09

Анонимен

А бе май и ти/Б.Б./ си давал, ама си и вземал! Не се прави на умрела лисица?! Тепърва ще лъснат твоите далавери и гъзовъртенето към Путин!

07.08.2016 19:53:48

Анонимен

Бойкоооооо какво стана обещанието ти да гониш Доган и Станишев чак до затвора ако си забравил ние помним и още дълго ще го правим

07.08.2016 13:05:54

Анонимен

Като го гледам и чета мъдростите на този пожарникар се сещам, колко е прост българския народ...Или това,. което е останало от него по тези земи...Жалко!

06.08.2016 20:14:58

Анонимен

То освен Станишев и Орешарски и ТОЙ извъртя 2 правителства, ама пак нищо не стана, въпреки НЕГОВИТЕ обещания. Ние помним какво обещаваше,ама после дойде оня, който сътворяваше ИДИЛ (Маккейн) и обещанията се превърнаха в лъжи.

06.08.2016 18:41:54

Анонимен

От 2006 до 2016 г. са 10 години, от 6 от които премиер е бил Боко, отразявайки ефира с хвалбите,че той е провалил проектите от Големия шлем! И кой тогава е виновен?

06.08.2016 18:21:40

Анонимен

ее, ми това е лаф от 2008 г., всички го знаят и не става за използване. освен това проекта е бил направен за крадене, като прикритие за крадене, това пък всички от "кръга" го знаят, борисов, разбира се, на този "кръг" му е член, иначе нямаше да е - кво?! - премиер. и като трети съществен момент може да се спомене, че сумата всъщност е мамного по - голяма, мамного. ама те нали са образователни и всякакви смешктри - имат право на грешки в калкулацията.

06.08.2016 13:33:13

Анонимен

...Кой ще те спаси от този ..."Гьол"...Джон Макейн ли....!

06.08.2016 13:27:46

Анонимен

...кмета на Белене,,,

06.08.2016 13:25:39

Анонимен

Този явно не е слушал интервюто на кмета на Козлодуй за "гьола"

06.08.2016 13:24:03

Анонимен

Борисов е един манипулатор и мошенник . След като вижда явна корупция и кражба нека да им потърси отговорност а не само да лае и скимти колко били украли

06.08.2016 13:07:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.