• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Борисов: България ще държи твърдо на кохезионните фондове

Борисов: България ще държи твърдо на кохезионните фондове

/КРОСС/ Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо - това е темата кохезионните фондове. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предава „Фокус".

„Ние сме го поели като ангажимент. Убедени сме, че те са жизненоважни", заяви той.

„Темата Западни Балкани е много ясна. Дълбоката ми убеденост е, че ако сега дадем най-безрисковата перспектива за Европейския съюз за изграждане на инфраструктура, ще даде възможност за конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на културите в Съюза", изтъкна премиерът.
Според него отношенията на ЕС с Русия и Турция трябва да се нормализират.

„Това не може да стане на срещата на балканските лидери, защото се измести фокусът, но ще търсим друга форма да се опитаме да подобрим отношенията между най-големия съсед на ЕС - Турция. Надявам се това да стане с необходимите корекции от турска страна и с политическата ни воля за доброто на региона", коментира премиерът.

„Турция е голям наш съсед. Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа", заяви Бойко Борисов.

„Откакто ЕС подписа споразумението, миграционният поток намаля в пъти. Помните в каква криза беше Европа, а последиците от това продължават да тресат големи държави", обясни премиерът.

„Държим стриктно на спазването на закона за свободата на медиите. Надявам се турското правителство да ревизира това свое отношение към тях", каза още той.

Борисов говори и по темата за влизането на България в шенгенското пространство, за което получи пълна подкрепа от Юнкер. В тази връзка той обяви, че ще води разговор с холанския си колега Марк Рюте, а както е известно именно Холандия е основната пречка пред влизането на страната ни в Шенген.

„Марк Рюте ми е обещал и снощи потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата. България в момента пази най-добре европейската граница", заяви той.

„Клишето „България и Румъния Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за Еврозоната. Всички мои правителства досега са спазвали стриктно критериите. Били сме в тройката на Европа. Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. България е във валутен борд с огромен фискален резерв", поясни министър-председателят.

„Както Жан-Клод Юнкер каза - готови сме за чакалнята на Еврозоната и се надяваме скоро да стане факт", изтъкна той.

Във връзка с преговорите за формиране на правителство в Германия Бойко Борисов посочи: „Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС. Стабилността ѝ индиректно влияе изцяло върху ЕС".

„Германия е най-големият донор. Днес говорихме за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика. Очаква се най-много пари да дойдат от Германия. Всички разчитаме този процес в Германия да завърши, колкото се може по-бързо- за доброто на всички", каза още премиерът.

Премиерът благодари на Юнкер, че успял да помогне в разработването на газовия хъб „Балкан".

„Благодаря на Жан-Клод Юнкер за разработеното по европейския газов хъб „Балкан". Той дава възможност България да не бъде наказана, да не бъде изолирана. Да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ. Освен руски, в схемата има азерски, има румънски и газ от местно производство. Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на третия енергиен пакет. За даването на възможност България да се върне на мястото, където беше", обясни той.

„Докато ние бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки и санкциите и искайки да запазим приятелите си от Украйна, тогава Руски поток се трансформира в Турски поток. Благодаря на Комисията, че успя да защити интереса на България, защото да бъдеш лоялен, не означава да бъдеш наказан", изтъкна Бойко Борисов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.