• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Б. Борисов: ДАНС следи руски и други автори, които пишат срещу България

Б. Борисов: ДАНС следи руски и други автори, които пишат срещу България

/КРОСС/ „Българското правителство се надява Руската федерация, както и всяка друга външна на ЕС страна да бъде предсказуем и надежден партньор, зачитащ принципите на за върховенство на закона и запазване териториалната цялост на държавите. В този смисъл, заедно с другите държави-членки на ЕС, ние сме декларирали желание да развиваме отношения, основани на диалога и конструктивното сътрудничество, но в тези отношения защитата на националната ни сигурност и достойнство винаги ще бъдат поставяни на първо място", посочва премиерът Бойко Борисов в писмен отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Поводът е питане, с което народният представител настоява Държавна агенция „Национална сигурност" да наложи забрана на руски автор да посещава България заради негова критична статия. На 9 октомври 2015 г. в сайта „Политнавигатор" руският социолог Сергей Баранов публикува статията „Завръщането на Русия на Балканите чрез Новорусия и Молдова", в която призовава Русия да предприеме действия по промяна на политическата и икономическата система в държави от Източна Европа, в които е изгубила влияние. 

„Авторът представя в негативен план геополитическата ориентация на България, като развива теза за възможно оказване на влияние и дестабилизиране на обстановката в страната с цел преориентиране на политиката й в съответствие с руските интереси", се посочва в подписания от премиера писмен отговор.
След ретроспекцията, Борисов преминава и към конкретния отговор на въпроса - дали ще разпореди на ДАНС да предприеме мерки, включително забрана за влизането на руския автор у нас. След като цитира текстовете от Закона за ДАНС и от Закона за чужденците, които се отнасят до действия застрашаващи националната сигурност и които биха били мотив за забрана за влизане в България на руския гражданин, министър-председателят уточнява, че „според ДАНС към момента тезите на Сергей Баранов не генерират рискове и заплахи за средата за сигурност и не са налице данни да създават реални предпоставки за дестабилизация на страната". Като подчертава, че се касае за еднократен акт на изразяване на лично мнение, Бойко Борисов посочва още: „Случаят обаче, е обект на наблюдение от страна на ДАНС и при постъпването на нова информация за действия на този автор или за публикации на други автори, които биха дали основание за извода, че е налице системност и целенасоченост и които увреждат интересите на България, ще се набележат активни мерки, включително и по реда на закона".
В заключение Борисов уверява Андреев, че геополитическият избор на България, като член на ЕС и на НАТО, не може да бъде подлаган на съмнение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Странна е логиката ви , господа от ДАНС, нали при Тодор Живков защищавахте обратната теза..Така , че времето ше покаже ог кого трябва да се защитавате държавата. Аз смятам, че държавата трябва да се защитава от мошеници, крадци и проститутки.. А и нали уж има свобода на словото, къде е тя?..

08.07.2016 09:55:22

Анонимен

А про-руските (русофилски) писания на "тайните" СЛУЖИТЕЛИ на ДАНС от политическта партия ДС-МВРо-БНД няма ли да ги четат?! Като колеги, поне?!

20.06.2016 10:14:18

Анонимен

А турските и американските кога?

19.06.2016 22:41:53

Анонимен

Щом още се коментира членството ни в НАТО, значи съмнение има. Пък и "простия" ни народ никога не си е казвал думата за това членство.

19.06.2016 12:20:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.