• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Б. Борисов: Абсолютни внушения са, че чрез ДПС има спор за отношенията с Русия и Турция

Б. Борисов: Абсолютни внушения са, че чрез ДПС има спор за отношенията с Русия и Турция

/КРОСС/ „Някой да казва, че защото водим балансирана политика, сме подвластни на една или друга политика на Русия, е не само голяма глупост, но и несправедливо. От няколко дни каква буря се разрази и всъщност много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика - да има възможност да ѝ се влияе от страна на Турция. Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет аз му казах всичко и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра и вицепремиерът им и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело много лошо от правителството и българите като цяло като народ", заяви премиерът Бойко Борисов след откриването на участък от Северната скоростна тангента. 

Външната политика между Турция и България се води на ниво правителство, външни министри, премиери и президенти, посочи Борисов. „Мисля, че към момента, когато те са ни помагали с бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които не сме се разбирали, и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят, и то им се върна", коментира още Борисов.

„Когато те взеха двата реактора от „Белене" и решиха да ги строят в Турция , това беше индиректен удар срещу България. Когато „Южен поток" се прекръсти на „Турски поток" и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не реагирах публично, както сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни - едни на Турция, едни на Русия или на който и да било. Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки за сметка на нашите производители, над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах. И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика - искаме да си направим газоразпределител, където от три-четири източника да получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед събитията през това време", заяви Бойко Борисов и отбеляза, че „заигравката" с Голямата мечка е донесла някои несгоди на Турция.

„Надявам да продължим да работим добре с турското правителство - солидарно, като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не искаме нито те, нито ние", каза още премиерът.

За мен това са абсолютни внушения - че има спор, чрез ДПС, за взаимоотношенията с Русия и Турция, отбеляза Борисов. „Искам да имаме приятелски отношения и с двете държави. Това ми е призванието - да си защитавам България. Мисля, че го правя по най-добрия начин", добави Бойко Борисов.

„Не съм говорил с него. Той има охрана от НСО, която не е по-малко от моята, така че не знам от какво се притеснява. В ежедневните са контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства, сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали, но с министрите и депутати много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде, си е негова работа", каза Борисов в коментар на изявлението на Лютви Местан, че е потърсил сигурност в резиденция на турския посланик.

„Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не се сещам някой така да се грижи за нас", допълни Бойко Борисов. „Аз мисля, че с турския премиер се разбрахме. Благодаря му, че вицепремиерът и външният министър не дойдоха в Кърджали", поясни той.

„България е в Европейски съюз и НАТО и е много по-лоялен член от много от европейските държави. Това на последния Европейски съвет особено на холандците го казах, в много добър дух", добави премиерът Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И не ходи по посолствата ....

30.12.2015 16:06:34

Анонимен

Този смешник си вярва ,че води независима политика .

30.12.2015 16:04:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.