• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Българските евродепутати: Настояваме ЕК да се ангажира с проблема по българо-гръцката граница

Българските евродепутати: Настояваме ЕК да се ангажира с проблема по българо-гръцката граница

/КРОСС/ Евродепутатите от България приеха позиция по инициатива на Георги Пирински

„Настояваме ЕК да се ангажира с проблема по българо-гръцката граница”. Това се казва в позиция на членовете на Европейския парламент от България относно намеренията на гръцки фермери за блокиране на пътища. Позицията бе приета по инициатива на евродепутата от БСП/ПЕС Георги Пирински. В нея се казва още, че най-потърпевши от действията на гръцките фермери са българските малки и средни предприятия в сферата на търговията, туризма и леката промишленост. Българските евродепутати припомнят, че в разгара на миналогодишната криза над 6 000 шофьори на камиони са били принудени да прекарат дни и седмици в очакване вдигането на блокадата без пари, храна и елементарни санитарно-битови условия в средата на зимата. „Категорично не сме съгласни десетки хиляди граждани да стават заложници на решаването на вътрешни по своето естество проблеми”, пишат още те.

Българските евродепутати заявяват, че в случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство. „Призоваваме компетентните институции в Република България да използват всички дипломатически и други комуникационни канали с цел осигуряване на нормалната дейност на българските превозвачи и защита на правата на българските граждани и фирми. В случай на нова блокада българските власти трябва да имат пълна готовност за оказване на хуманитарна подкрепа, както и подкрепа за завеждане на искове за обезщетение от страна на засегнатите. Обръщаме се с апел към земеделските стопани в Гърция да преосмислят естеството и мащаба на планираните протестни действия и да потърсят защита на правата и исканията си по пътя на диалога и преговорите”, заявяват те.

ПОЗИЦИЯ

на членовете на Европейския парламент от Република България относно намеренията на гръцки фермери за блокиране на пътища

 Ние, членовете на Европейския парламент от Република България, наблюдаваме с притеснение появилите се в медиите информации за възможни блокади от страна на гръцки фермери на основните пътни артерии, свързващи България и Гърция. През миналата 2016 г. продължилите над 40 дни блокади на пътищата нанесоха щети на българската икономика в размери на десетки милиони евро. Наред с превозвачите от България и редица други страни, най-потърпевши от действията на гръцките фермери бяха българските малки и средни предприятия в сферата на търговията, туризма и леката промишленост. Припомняме, че в разгара на кризата над 6 000 шофьори на камиони бяха принудени да прекарат дни и седмици в очакване вдигането на блокадата без пари, храна и елементарни санитарно-битови условия в средата на зимата. Категорично не сме съгласни десетки хиляди граждани да стават заложници на решаването на вътрешни по своето естество проблеми.

Отговорност на  правителството на Република Гърция е да не позволява повтаряне на кризата от 2016 г. , поради което го призоваваме да използва ефективно инструментите на социалния диалог за избягването на нови блокади, както по българо-гръцката граница, така и по основни пътни артерии на гръцка територия. Припомняме, че е задължение на Гърция да осигури свободното придвижване на хора, стоки и услуги на своя територия и настояваме гръцките власти да използват незабавно, включително и превантивно, всички законови механизми и средства, включително санкции спрямо нарушителите. Изразяваме опасение, че пасивна позиция на гръцките институции може да доведе до нова хуманитарна криза, както и до ескалация на напрежението на гръцка територия с непредвидими последици за обществения ред.

Изразяваме остро несъгласие с пасивната позиция, заета от Европейската комисия по време на кризата през 2016 г.Неупражняването на изричните правомощия на националните власти за осигуряване на свободното движение и обществения ред на тяхна територия, в случая поставя под въпрос свободното движение по основни транс-европейски коридори и засяга интересите на други държави-членки. Настояваме Комисията и лично нейният председател г-н Юнкер, заместник-председателят г-н Тимерманс, комисарят по транспорта г-жа Булц и комисарят по вътрешния пазар г-жа Биенковска да се ангажират с решаването на проблема, включително и с посещение на територията на страната и разговори с гръцкото правителство за бързо намиране на решение. Очакваме комисарите Булц и Биенковска да дадат своевременен и конкретен отговор на писмото на министъра на транспорта на България по въпроса до тях от  9 декември 2016 г.

В случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство.

Призоваваме компетентните институции в Република България да използват всички дипломатически и други комуникационни канали с цел осигуряване на нормалната дейност на българските превозвачи и защита на правата на българските граждани и фирми. В случай на нова блокада българските власти трябва да имат пълна готовност за оказване на хуманитарна подкрепа, както и подкрепа за завеждане на искове за обезщетение от страна на засегнатите.

Обръщаме се с апел към земеделските стопани в Гърция да преосмислят естеството и мащаба на планираните протестни действия и да потърсят защита на правата и исканията си по пътя на диалога и преговорите.

Началото на протестите е обявено за 23 януари 2017 г., поради което настояваме за незабавни действия от всички заинтересовани страни за избягване на повторение на събитията от миналата година и намиране на трайно решение на проблемите, довели до изостряне на гражданското напрежение в Република Гърция!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.