• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров: Избягвам партньорства в политиката

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров: Избягвам партньорства в политиката

/КРОСС/Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред "Преса"

- Г-н Сидеров, наистина ли смятате, че има алтернатива на евроатлантическата ориентация на страната и ще облечете ли в официална форма искане за излизане от ЕС и НАТО? 
- Евроатлантическата ориентация на страната не ни донесе нищо добре. И е време да си го кажем откровено, вместо да се въртим между идеологеми и вайкания. Вкарването ни там бе част от проект за колонизиране на България. Какво точно ни даде членството в ЕС? До момента сме на минус. Хем сме вързани за една огром­на геополитическа пирамида, хем понасяме щети. Проблемът е, че хората бяха жестоко манипулирани - как ЕС е нещо добро и няма алтернатива. А това просто не е така, това е измама. Ако перифразирам заглавието на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", светът е много по-голям от Брюксел и възможностите на държава като България е да бъде гъвкава. Ние сме географски кръстопът, ние сме Евразия - на пътя между Изтока и Запада. Това винаги е била нашата съдба и не е редно сами да режем възможностите, които ни дава евразийското пространство. Под диктата на САЩ изкуствено прекъснаха връзките с нашия естествен енергиен и икономически партньор Русия чрез спиране на АЕЦ „Белене" и „Южен поток". Ето, сега американските ченгета разгарят терористични актове, за да спрат още един енергиен проект („Турски поток" - б.а.), който може да мине през Македония, Гърция, Сърбия и Унгария. Т.е. играта на САЩ е във вреда на България. Ако добавим и опасностите, които носи НАТО, нещата стават още по-лоши. Бидейки в алианса, ние сме пионка в игра, която може да завърши зле. Вече сме на фронтовата линия. 
- И какви доказателства имате, че сме във война? 
- Всичко е толкова очевидно. От 2006 г. НАТО има 4 бази у нас, без да плаща за тях нито една стотинка. През последната година стовариха военна техника и войски по градовете. Идете в Сливен - всяка вечер ще видите пияни натовски войници, които търсят дрога, проститутки и заплашват малолетни деца. Тези хора са тук не за учения, както ни лъжат. Лекомислено е да си затваряме очите и да ме обвиняват, че плаша хората. От десетилетия съм човек на анализа и мога да вържа две и две. Едно е ясно - САЩ няма да оставят без последствия това, че някой застрашава доминацията им. Не разбирам защо у нас всякакви „всичколози" бягат от големия въпрос - в момента светът е изправен пред огромен геополитически сблъсък, стават исторически промени. Не мога да предвидя в каква посока ще се развият, но нищо няма да е същото. А ние се занимаваме с някакви дребни партийни игри и списъци - абсолютно махленски клюки. 
И докато инфантилно повтаряме - ама ние сме избрали своя евро-атлантически път, след време ще се питаме като в популярното рап парче „Копеле, кво стана". Разумният човек се подготвя. Когато от парламентарната трибуна казвам: „Г-н Борисов, вие ще останете в историята, ако направите една смела стъпка и заявите в Брюксел, че санкциите са вредни, по-вредни за Европа, отколкото за Русия, и призовете да бъдат спрени, ще намерите веднага свои съмишленици." Такива са унгарският, словашкият, чешкият премиер, Ангела Меркел, която сега със стиснати зъби ги изпълнява. 
- Не ми казахте ще поискате ли официално да излезем от ЕС и НАТО? 
- Вече опитахме да направим подписка за референдум за излизане от НАТО, но БСП се оказа по-атлантическа партия и от т.нар. десни. Вариантът е подписка сред народа и събирането на поне 300 000 подписа, ако искаме да влезе за обсъждане в НС. Но това е доста трудна задача. Длъжни сме, ще опитаме, но няма да го обвързваме с избори. Колкото до допитване за ЕС, аз мисля, че обществената нагласа е в полза на това останем членове. Инерцията и страхът карат хората да мислят, че ако не сме там, ще увиснем като сирачета. В недалечно време настроенията ще се променят. Това обаче трябва да се обвърже с ясна национална стратегия какво правим след това. Моето виждане е, че трябва да развиваме икономиката си, партнирайки си с големи, бурно развиващи се държави като Русия, Китай, Индия. За да дръпнем рязко напред, трябва да се търсят нестандартни, мощни ходове. Ако не проявим смелост, обречени сме да се влачим на опашката на Европа. Какво като сме част от ЕС, когато имаме 10-15 пъти по-нисък стандарт на живот? 
- Какви са рисковете пред националната сигурност на България, като имаме предвид и случващото се в Македония, и ситуацията в Украйна? 
- И в Украйна, и в Македония огънят се разпалва от американските спецслужби. Те ръководят и подкрепят логистично албанските терористи, както преди това направиха в Косово. Освен да пресече пътя на важен енергиен проект, целта е и да бъде отслабена Европа. Като има нестабилност и напрежение, САЩ ще се появят в ролята на миротворец. После чрез ТТИП се опитват да превърнат 500-милионна Европа в своя колония и да я залеят с пълно с хормони и ГМО месо. 
В момента в България наблюдавам подобно развитие - изкуствено разпалване на етнически и междуверски сблъсъци с цел да се стигне до кръвопролития и някой да дойде да ни омиротворява. Може да ви се стори парадоксално, но аз призовавам нашите симпатизанти да не участват в улични протести, свързани с т.нар. ромска и циганска престъпност - все теми, които ние сме разработвали през годините. Трябва много да внимаваме и да не се насъскват едни срещу други партии или обществени групи. Много е лесно да се разпали такава искра и оттам нещата стават неудържими. 
- Кой пише сценария? 
- Хайде да не казвам САЩ, че пак ще ме обвините, че ги сатанизирам. Макар че американският народ най-много е пострадал от политиката на своето правителство. Имам предвид една наднационална олигархия, която се опитва да дирижира световните събития, предизвиква финансови кризи, за да постигне нов световен ред. 
- Вие упорито избягвате вътрешната политика... 
- Тя е част от външната. 
- И все пак ще приземя разговора ни - обмисляте ли да поискате вот на недоверие към някого от министрите? 
- Това е дребнотемие. Това правителство дойде след инспириране на софийски майдан. По улиците на столицата месеци наред вилняха бабаити и пияни хулигани. Събитията в Скопие вървят по един и същи сценарий. Като гледам как всички са скочили срещу Груевски, си казвам - „аха, значи той не е удобен на световните господари". Ама бил корумпиран! Сякаш можеш да посочиш някой управляващ, който не е. Много показателно е поведението на лидерите на една от албанските партии Али Ахмети, който хем участва в управлението, хем щял да излиза на протест. Срещу кого, срещу собственото си правителство ли? Това е все едно РБ, ПФ и АБВ да излязат на протест срещу ГЕРБ, имайки министри и други лостове за влияние в него. Личи си, че пак има сценарий - „лошият" Груевски да бъде махнат, за да може Македония да стане част от НАТО. Все пак на километри от Куманово (в Косово - б.а.) се намира най-голямата американска база в Европа. 
- Към кого от министрите имате най-силни критики и към коя реформа имате положително отношение? 
- Какви реформи? В здравеопазването болниците трябва да станат държавни, да престанат да бъдат търговски дружества. Това комерсиализира лекарите. В образованието трябва да се върне това, което беше - преди всичко държавно, което означава безплатно, достъпно и качествено. На колко деца сме помогнали, защото не могат да си платят таксите в университета. Нека да има частни училища, но да не се издържат от бюджета. Няма да се уморя да питам защо българският златодобив, който носи милиарди печалби, е в ръцете на частна чуждестранна компания, която изнася концентрата и златото да се обработват в Намибия? И всичко това срещу 0,7% концесионна такса? 
- С какви амбиции влизате в подготовката за местния вот? С кого ще си партнирате, къде ще издигате самостоятелни кандидати? 
- Това е много специфичен вот, гласува се кланово, купуват се избиратели. Успехи ще пожънат ГЕРБ и ДПС, БСП ще претърпи спад. Ние не сме силни на местния вот, казвам си го честно. Ще издигаме кандидати, където можем. Избягвам партньорства в политиката - те объркват избирателите и не носят политическа изгода, защото идеите се размиват. Все пак зависи - от конкретния кандидат, от партията, която ти предлага партньорство... Няма как да сме опоненти в парламента, пък да участваме заедно някъде... 
- Че вие с всички сте опоненти... 
- Да, така излиза. Просто защото само ние имаме сериозна идейна платформа. 
- Твърдите, че не се разполагате вляво или вдясно, а анализатори твърдят, че се борите за вота на радикалните леви и късате от електората на БСП. Т.е. вие сте по-скоро крайнолява, отколкото крайнодясна партия? 
- Въобще не се притеснявам, че нашите послания са леви. Да, идеите ни са със социална насоченост. През годините ни беше сложен етикет, че „Атака" се занимава главно с етнически въпроси. И с това, но акцентът ни е към социален тип икономика на мястото сегашния турбокапитализъм. Ляво в икономически план означава повече държава в икономиката, повече регулация, повече грижа за социалния сектор, по-малко приватизация. 
- Предстои ви щастливо събитие, на какво искате да научите своето дете? 
- Няма да отричам, това е щастие за мен. Приемам го като знак, дар Божи. Все пак никога не е късно да допринесеш за решаването на демографския проблем. Мисля си, че когато това се случва на по-зряла възраст, човек вече е по-опитен, по-мъдър. Със сигурност сега ще съм много по-полезен, отколкото когато бях по-млад. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.