• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Над 10 000 души се събраха на Националния събор на приятелите на Русия в България

Над 10 000 души се събраха на Националния събор на приятелите на Русия в България

/КРОСС/ Над 10 000 души се събраха на 14-ия поред национален събор на приятелите на Русия в България, който се организира със съдействието на Национално движение "Русофили", предава наш кореспондент от мястото на събитието. 

По традиция съборът се проведе край язовир Копринка, Казанлък, където пристигнаха над 160 автобуса и много хора с лични автомобили, от 130 общини в страната. Тази година съборът е посветен на 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война и Шипченската епопея.

Официални гости на събитието бяха руският посланик Анатолий Макаров, председателят на групата за българо-съветска дружба от Народното събрание - Красимир Велчев от ГЕРБ, народните представители от "БСП за България" Александър Симов, Красимир Янков, Петър Кънев и др.

Официални поздравителни адреси поднесоха Негово Светейшество Патриарх Неофит, Президентът на Република България Румен Радев, Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и Министър-председателят Бойко Борисов.

Специалната част от тържеството бе освещаването на копие на Самарското знаме, което бе осветено от Старозагорския владика и бе дарено от Национално движение "Русофили" на община Казанлък.

По време на официалната част от събора реч изнесе лично руският посланик Макаров.

„Пободен събор доказва, че взаимната симпатия между народите ни не е анахронизъм. Уважението винаги е било неизменна част от отношенията между Русия и България" - това бяха част от думите на посланика.

„В много сфери между народите ни остават неизчерпаеми резерви и от нас зависи дали ще запазим този потенциал" - допълни Макаров като изтъкна, че част от тези сфери са образование, култура и енергетика. Макаров подчерта, че днес е свещена дата и всички ние сме задължени пред десетките хиляди руснаци и българи, дали живота си за освобождението на България.

„Да почетем достойно тяхната памет".

„Задължени сме на Русия. Задължени сме на 72 000 руси, оставили живота си за България. Задължени сме да пазим всичко това, което ни прави българи. А това, което ни прави българи са: език, духовност и култура, защото преди магистралите и преди търговията е културата" - обяви председателят на Национално движение "Русофили"- Николай Малинов като припомни, че точно с този културен обмен Движението върши „много повече от казионна работа".

Край „Копринка" звучаха руски и български песни, а барбекюто, водката и бирата бяха неотменна част от срещата на русофилите. На щанда на висококачествената руска водка, усмихнати момичета в руски носии каниха съборяните да усетят хармонията на аромат и вкус на известната водка "Столичная", която се отличава с деликатен аромат и пълна липса на чужд вкус.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тая малоумна маша - Малинов да беше научил , че жертвите на Русия в Руско-Турската завоевателна война са 16 000 за Русия, а нашите опълченци са дали 36 000 жертви! Да не пропуснем, че Русия е задигнала цялото ни златно съкровище, че сме ги хранили тези кръвожадни азиатци! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА Я ПРОГОНИМ ТАЗИ СГАН от СВОЛОЧЬИ !!!

10.09.2017 11:17:25

Легитимен

Сега не обичат Русия, обичат Америка. Същите, които бяха най-върли комунисти.

09.09.2017 23:58:53

Анонимен

Русофил = българофоб - да поставиш интересите на друга държава пред тези на собствената си държава

09.09.2017 16:43:00

бг

Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. Има закон за това. A т.нар. "приятели" са истинските рубладжии и предатели на България=антибългари.

09.09.2017 15:39:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.