• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Няма да участваме във флотилия срещу Русия

Няма да участваме във флотилия срещу Русия

/КРОСС/Флотилия по начина, по които беше предложена, е отхвърлена от държавният глава Росен Плевнелиев и от министърът на отбраната Николай Ненчев и от мен. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в президентството, който даде заедно с предисента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Николай Ненчев. 

Повод за изказванията на тримата държавни мъже бе информацията, че Турция спира зпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море и последвалите коментари. 

От вчера турците са отказали 200 заявки за връщане на нелегално преминали бежанци, обясниха от българските гранични власти. Все още обаче няма официално писмо от турска страна, а причините за отказа от изпълнение на споразумението били предадени по линия на международното сътрудничество от турския шеф на граничен пункт "Капъкуле" на българския му колега от "Капитан Андреево".

Българският премиер Бойко Борисов отказа на румънския президент Клаус Йоханис да участва в черноморска коалиция срещу руснаците, която да включва бойни кораби от България, Румъния, Турция, Украйна и САЩ, с мотива, че "това е опит да бъде въвлечена България в допълнителен конфликт". Нищо не налага допълнителни войски да бъдат разполагани в региона. Не ми трябва война в Черно море", заяви Борисов.

В коментар пред журналисти по-рано днес премиерът Борисов призна, че не му се иска да обвързва двете теми - прекратването от турска страна на споразумението за реадмисия и отказа ни да участваме в общ Черноморски фронт срещу Русия.

Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но факт е, че от 200 души, които сме върнали, 200 отказа има. Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите дали това е случайно, дали е временно, или някакъв друг проблем.

По другата тема, преди седмица говорих с румънския премиер, вчера - с румънския президент, и надълго и нашироко им обясних не само нашите исторически корени и позиции, но и това, което се е случило предишните години, каза Борисов. 

На брифинга той подчерта ясно и категорично, че България е пронатовска и проевропейска, като с това се застрахова срещу спекулации: "Защото се страхувам едни да не почнат да се упражняват по тази тема, другите да ни подкрепят и да ни закрилят, защото и в двете посоки, няма какво да се коментира и да се нуждаем от такава атака или подкрепа", заяви премиерът.

„Винаги съм казвал, че ние сме миролюбива страна, ние сме страна, която освен, че изпълнява нашите ангажименти иска да строи, да се развива, иска да има инвестиции, иска да има спокойствие. Имаме и една прекрасна Черноморска ивица, където е необходима да се реализират и всичките ни проекти в туризма. Винаги съм казвал, че искам в Черно море да се реализират всички ни проекти в туризма. Винаги съм казвал, че искам Черно море да виждам платноходи, яхти и големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия", подчерта министър-председателят.

Не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България, заяви от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той също подчерта, че всичко е съгласувано както с президента, така и с министър-председателя и че разговори извън този контекст и ангажименти, свързани с каквото и да е друго, няма.

Действително имах среша с моя румънско колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия и помолих, ако се разглежда този въпрос, да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО. Т. е. никакви други ангажименти извън този контекст сме приемали и не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България, обясни министър Ненчев.

Обяснение за срещата с румънския президент даде и Росен Плевнелиев. 

На срещата беше повдигнат въпросът за нова инициатива в Черно море, но нека спрат със спекулациите, че ще се правят флотилии срещу някого, каза държавният глава.

„Да нашите колеги повдигнаха въпроса за нова инициатива в Черно море, но тя може да бъде подкрепена от България, само ако е в рамките на НАТО", потвърди Плевнелиев. Тази инициатива по нищо друго не се различава от инициативите, които правим - става въпрос за учение, за кординация, за съвместен принцип. Къде тук е сензацията и къде тук е новото, попита той. 

По думите му България прави това, което винаги е правила по най-честния и почтен начин. Президентът се обърна към медиите с молба да спрат със спекулациите, че ще се правят флотилии срещу някого.

Единни сме всички институции, говорим за това какво правим, останалото не го правим", заключи той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.