• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

България твърде често се управлява от простаци

България твърде често се управлява от простаци

/КРОСС/ Не ме изненадва наличието на битов фашизъм в България. Именно битов - инстинктивен, неконцептуален, не-структуриран като идеология. Този фашизъм е агресивната мизантропия на средно-статистическата мутра, със или без причина озлобена до дъното на душата си, която проектира тази злоба в практическа омраза към околните. Когато няма представители на други раси, етноси, вероизповедания, политически пристрастия, този битов фашизъм се практикува върху всеки по-слаб, изпречил се на пътя на озлобения примат...

Не ме изненадва наличието на подобни индивиди в институциите на властта. При това те не са концентрирани изключително в една партия или коалиция - въпреки, че една от тях напоследък оправдано стана особено често споменавана в този контекст. Демокрацията е процес на представителство на значимите възгледи и интереси в обществото. След като нещо съществува в значими размери като обществено настроение и светоусещане - редно е да го има и в представителните институции - независимо дали за останалите това е допустимо или неприятно.

Впечатлява ме по-скоро нещо друго.

За повече от четвърт век в България не бяха изградени критерии и изисквания за допуск до значими - високопоставени политически позиции. Един от тези задължителни критерии е отработването на връзката "глава - уста". Ако трябва да определим цивилизационния процес с една фраза, то това е - поставяне на бариери - цензори между мисълта и изговарянето ѝ, които се създават в процеса на възпитанието - на социализацията. Някой би възразил - хората са длъжни да мислят добре и възпитано, а не само да говорят така. Съгласен съм!

Но ако все пак между двете уши се е зародила злобна мисъл, некрасива оценка, пренебрежително високомерие или злобно осмиваща шега, възпитанието и цивилизоваността са тези, които упражняват необходима цензура за да не излита всичко това свободно през устата. Ако това е изискване към всеки що-годе възпитан човек, очаквано по-голямо е изискването към тези, които се занимават с политика. Политиката е занаят на публично посредничество с цел постигане на споразумение и съгласие. Тук възпитанието е само основа, която трябва да се надгради със специфични умения за подредено общуване.

В България са не един или два прецедентите, при които високи позиции в политиката се заемат от преки наследници на Алековия бай Ганьо. Подобно на своя прототип, тези хора са чували за това, че публично не се говори така, както в кръчмата, но са лишени от своите първи 7 - или повече години, в които разликата се възпитава и осмисля. Казано с две прости думи - България твърде често се управлява от простаци. Някои от тях относително бързо "включват" и след време само акцентът, интонациите и специфичното чувство за хумор издават истинското съдържание на черепната кутия. Други така и не вдяват... Причините са много. Една от тях е от ключово значение.

Българите не обичат обществената йерархия. Те не уважават по-можещите, по-знаещите и по-възпитаните, не им се доверяват да ги водят. В България елити съществуват доста условно и битието им е много нестабилно, а съдбата - променлива. Затова ни управляват всякакви - който се случи. Много често - без бариери по пътя "глава - уста".

Без бариери по пътя "задник - уста"... Затова те често формират коалиции "задник - задник"... Единствената ни утеха може да бъде фактът, че в целия свят расте броят на властниците, събирани от кол и въже.

Източник: Фейсбук - Огнян Минчев

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И този е един от простаците - ние помним!!! Колко трябва да си гьон-сурат за да плещиш глупости!? Оги, ти беше ли член на БКП? За пари ли, или защото вярваше в Партията?

22.05.2017 22:11:24

Анонимен

ewala,bre!

22.05.2017 17:31:00

Анонимен

Като се има пред вид, кои са им съветници, политолози, социолози, критици, медийни подлоги, освен простаци, другите, свестните нямат никакви шансове. Ботев го е казал: "свестните у нас считат за луди". Като се сети чоовек от коя от първия списък спада този "чувал", нищо чудно за избора им.

22.05.2017 08:02:55

Свръхугоената свиня на снимката има 20 кила лайнa в червата си.

21.05.2017 20:37:40

Саранди Ръгов

Този соросоид е типичен образец "уста - задник".

21.05.2017 18:56:04

Климент

Този пребоядисал се "научен комунист" пак ли показа тлъстата си мутра?... За да излива помия срещу всички, които могат да пречат на либералната му революция.

21.05.2017 18:36:31

Анонимен

А КЪДЕ ЗАБРАВЯШ ДРУГАРИТЕ НА ИЗТОК,КОИТО СЕ БОРЯТ ТЕ ДА ГЛОЗГАТ

20.05.2017 16:39:31

Анонимен

Бедни Минчев, какви ги намилаш. Не виждаш ли, че България постепенно изчезва от политическата карта на света. Тези капути, които сега са на власт за една година ще до опоскат всичко, което е останало в обрания вече български бостан и ще духнат на запад при банковите си сметки да си гледат живота и старините!?! Да му мислим ние, които "го отнесохме" през криминалния 27-28 годишен преход към американска демокрация и оставаме тук - как ще вегетираме до края си и как ще ни ислямизират самите каубой от САЩ!!??

20.05.2017 14:16:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.