• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Готова е новата стратегия за научни изследвания

Готова е новата стратегия за научни изследвания

/КРОСС/ Страната ни използва нищожна част от възможности, които дават европейските проекти за наука. Надявам се това де се промени, имаме всички предпоставки, каза пред БНР проф. Иван Димов, заместник-министър на образованието и науката.
Одитният доклад, който излезе наскоро, отбелязва тенденции, които не работят в полза на желаното развитие.

В периода 2013-2015 имаме шест смени на министри на образованието и науката и седем смени на директори на отдела, уточни проф. Димов.

България е в категорията плах иноватор и това е свързано с измерими параметри, които показват способността в България да внедрява иновациите в промишлеността. Една от препоръките е съвместно с Министерството на икономиката да работим за 1,5 процента разходи за развойна дейност от БВП.

Подготвили сме новата стратегия на България за научни изследвания. Ше бъде внесена в Министерския съвет след около 10 дни. България ще престане да бъде плах иноватор и ще премине в по-горната категория - ще стане иноватор. България не е на последно място, след нас се нареждат страни като Хърватия, Румъния и Латвия, но трябва да заемем мястото, което заслужават българските учени, смята проф. Димов.

Приемането на стратегията е важно, защото има конкретен план за ускоряване на иновационната дейност в България. Там са разписани конкретни дейности. След това започва друг етап, в който ще се инвестират 700 млн. евро.

Проф. Димов подчерта, че ще бъдат създадени 4 центъра за върхови постижения и 8 иновационни центъра, в които ще се развиват иновационни проекти. В плана има и съфинансиране от бюджета на държавата.

Новото ръководство на МОН работи активно по свързването на резултатите с финансирането на университетите, каза още проф. Димов.

В момента е изминала само една година от "Хоризонт 2020". В моя институт вече има пет проекта по тази програма, уточни проф. Димов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.