• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Б. Цеков: Позицията на Доган запълва дефицитите на суверенната политика

Б. Цеков: Позицията на Доган запълва дефицитите на суверенната политика

/КРОСС/ В днешната турболентна геополитическа ситуация България е изправена пред много опасности. Не толкова заради края на Pax Americana, упадъкът на морала и липсата на визия в евроатлантическата общност, която да надскача неадекватните днес клишета на Студената война и на неолибералния модел и да се разполага в координатната система един многополюсен свят.

Истинската опасност за дългосрочните национални интереси на България е острият дефицит на суверенно политическо мислене, действие и поведение у управляващите фактори у нас. Сателитният синдром - каквото кажат от „Брюксел и Вашингтон е единствено правилно" и безкритичното отъждествяне на българския интерес с "европейския" или "американския" - е сред причините за деградацията на българската държавност в годините на прехода, започнала с ликвидацията на селското стопанство, порочния модел и още по-порочната практика на приватизация на националното богатство.

Концентриран израз на сателитното и марионетно поведение е президентът Плевнелиев и неговото обкръжение. Примитивното сричане на държавно ниво на пропагандните опорни точки на ястребите във Вашингтон, според които Русия е "враг", Путин е "зло", а Ердоган и ислямистите са "кучи синове, но наши кучи синове", е реална опасност за националната сигурност на България. Когато двама-трима посланика на чужди държава си позволяват да се произнасят и даже да диктуват вътрешната политика и дневния ред на обществените дебати, това пък е най-ясният белег за марионетния характер на един властови елит.

Разположена в този контекст, позицията на г-н Доган, разпространена вчера, има не просто вътрешнопартийни измерения, а запълва по един категоричен начин дефицита на държавност и национално мислене сред доминиращите днес политически фактори във властта. Анализът, който прави почетният председател на ДПС, е ценен не толкова за това, че казва нещо, което досега не е казвано или осмисляно, а защото е формулирано и изречено от ключов властови фактор в държавата и носи потенциал за сериозни политически последствия, включително и от гледна точка на позиционирането на България в геополитически аспект.

Тезите на г-н Доган трябва да изиграят ролята на един пробългарски "часовник", с който протурските тежнения и безкритичното евроатлантическо заслепение в определени кръгове на ДПС, трябва да влезе в час. Това е и своеобразен призив за изолация на политиците, които волно или неволно са се превърнали в пета колона на чужди интереси, без значение дали тези интереси са "съюзнически" или "враждебни".

Автор: Борислав Цеков
Източник: Епицентър.бг

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, БОРИСЛАВЕ, ЦЕКОВЕ ... СМЕШЕН ТИПАЖ, ДЕТО ПРЕДЛОЖИ ЗА ЕДНА ЦИГАРА МАРИХУАНА ДА СЕ ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ... БОЛЕН МОЗЪК, КАКЪВ СИ ТИ ВЕ.. ЧИИ ИНТЕРЕСИ ПРЕДСТАВЛЯВАШ ТИ ВЕ... СМЕШЕН ГЛУПАК ??????? ДЕФИЦИТА Е В ГЛАВАТА ТИ, ТЪЙ КАТО ДОГАН Е ДВЕН АГЕНТ ЗА РУСИЯ, А МЕСТАН ЗА ТУРЦИЯ. КАКЪВ ГАРАНТ ЗА ЕТНИЧЕСКИ МИР Е ДОГАН????????? ПО ТОЧНО ?????????????????? ГЛУПАВИ ЧЕРВЕНИ МАЛОУМНИЦИ .. !!!!

24.12.2015 09:06:35

Анонимен

С казаното от Доган съм абсолютно сигурен, че в едни парламентарни избори в които участва той отново ще гласуват за ДПС голяма част от трезво мислещите българи. Излиза че Диган е най-светният ни политик от '89 год. насам. Той каза истината в прав текст!

23.12.2015 16:32:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.