• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Отбелязаха 100 години от подписването на Ньойския договор

Отбелязаха 100 години от подписването на Ньойския договор

/КРОСС/ Представители на гражданската организация "Народна сила" отбелязаха 100 години от подписването на несправедливия за България Ньойски мирен договор. Те поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в центъра на София и призоваха българите да не забравят историческите последствия, които документът нанася на страната ни.

"Днес България е в същото положение, в което преди 100 години подписваше онзи пагубен договор, който осакати нейната територия", заяви по време на церемонията историкът и лидер на "Народна сила", Георги Димов. Той се обърна към днешните политици с искането да не използват патриотизма, за да осребряват своите сметки. По думите на Димов Ньойският договор е "диктат за България" и трябва да виси като обица на ухото на днешните поколения управляващи.

Представителите на гражданската организация направиха и някои паралели между подписания преди век документ и "безпринципните съюзи", в които участват силните на деня. Посланието на членовете на "Народна сила" е, че всеки, който милее за бъдещето на България, е добре дошъл да подкрепи каузите на сдружението.

Нека припомним, че Ньойският мирен договор е подписан между България и страните от Антантата, като поставя край на участието на страната ни в Първата световна война. Българската държава полага подписа си под огромния натиск на Съглашението. Това прави министър-председателят Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Документът е ратифициран на 15 февруари 1920 г

Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини - областите около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с предимно влашко население. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Репарациите, които България трябва да изплати на съюзниците според Ньойския договор, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. От отделените земи в следващите 3 години в България пристигат над 100 000 бежанци, а 600 000 българи остават отвъд граница.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.