• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Радев: Читалището е уникално явление, то изигра ключова роля за формирането на българската нация

Радев: Читалището е уникално явление, то изигра ключова роля за формирането на българската нация

/КРОСС/ „Благодаря ви, че поддържате този дух на национална идентичност и прогрес, че работите за една нова и модерна България". Това каза президентът на Република България Румен Радев, цитиран от „Фокус", по време на заседанието на 34-тият конгрес на Съюза на народните читалища.

„За мен е чест и удоволствие да бъда днес сред вас, с читалищните дейци на България и да ви приветствам с този светъл български празник. През далечната 1911 г. тук в „Славянска беседа", започва дейността си СНЧ - днес родолюбив съюз" каза Румен Радев.

По думите му този съюз продължава да обединява усилията на хиляди родолюбци, български будители от всички краища на българските земи.

„Преди повече от 160 години с възрожденски ентусиазъм нашите деди решават да работят за духовното извисяване на българския народ. Те създават тази наистина уникална самобитна, изконно българска културно-просветна институция - българското читалище", посочи държавният глава.

„От своите първи стъпки в Свищов, Шумен и Лом, до днес читалищното дело измина своя огромен път. То изигра ключова роля за формирането на нашата нация и се превърна в един от стълбовете на българския дух и на нашето национално самосъзнание. С усилията на млади и стари, които даряваха време и средства, българското читалище взе своето неотменимо място в сърцата на поколения българи", заяви държавният глава.

По думите му читалището е уникално европейско явление.

„Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес. То има неоценима роля за запазване и развитие на нашият фолклор, на нашите традиции, за развитието на талантите на творческата самодейност, за изграждането на нови прогресивни, родолюбиви личности. Днес, дори в най-отдалечените кътчета на страната, хората продължават да обогатяват своето ежедневие, благодарение на читалищата", заяви президентът.

По думите му в съвремието то води своите нови хоризонти и предизвикателства.

„Не искам да навлизам в сложни визии, вие ги знаете най-добре, но има една много сериозна визия точно в това предизвикателно време", посочи президентът.

По думите му читалището трябва да се превърне в мост между местната общност и света, да приобщава младите хора към този нов динамичен свят и информационен свят.

„Това е основната мисия. Да пази нашата култура, нашите традиции, самосъзнание, национална идентичност. Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет и вие имате една изключително отговорна мисия - просветителска, да продължавате да работите за изграждането на бъдещите поколения на България в дух на родолюбие, патриотизъм и отвореност към света.

Благодаря ви, че поддържате този дух на национална идентичност и прогрес, че работите за една нова и модерна България. Имате моята съпричастност и подкрепа, тези ваши благородни усилия. Честит празник, желая ви успех", каза още държавният глава.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.