• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

България, Естония и Австрия представиха приоритетите за европредседателството

България, Естония и Австрия представиха приоритетите за европредседателството

/КРОСС/ Икономическо развитие и растеж, сигурност и миграция, икономически и енергиен съюз, промените на климата и Европа като глобален играч на световната сцена - това са приоритетиет за председателството на Съвета на ЕС за следващите година и половина, които бяха представени днес сутринта от правителствените ръководители на Естония, България и Австрия, предава bTV.

Тримата министър-председатели обсъдиха приоритетите. Беше изразена ясната воля, че ще работим в партньорство, в духа на търсене на баланс, консенсус и единство по всички важни въпроси, каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.

Премиерите са отбелязали, че страните ще поемат председателството в турбулентен момент за Европа. Естония - от 1 юли, България - от 1 януари догодина, а Австрия - от 1 юли 2018 г.

Трябва да обединим усилията си, особено по отношение на сигурността, миграцията и обстановката на Западните Балкани, коментира Павлова. България обаче няма намерения да дава нереалистични обещания на страните от Западни Балкани, подчерта тя.

Днес е вторият ден от Европейския съвет. Голямата новина от вчера е решението за структурирано сътрудничество в отбраната. Досега отбраната се смяташе за национална компетентност.

„Днес всички подчертаха, че изграждането на по-организирана и споделена отбранителна структура не е против НАТО, а го допълва. В рамките на Европейския съюз има възможност да има по-структурирани отбранителни отношения с държавите членки, които не са членки на Алианса. Имаме нужда от амбициозен времеви план за определяне на първите проекти. Той трябва да е готов до три месеца", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Предложенията на Комисията за Европейския отбранителен фонд са безпрецедентни по мащаб и по отношение на общата сума. В продължение на много години напредъкът по въпросите на отбраната в Европа не беше постигнат, а днес видяхме пробив. Той не е нещо революционно, но мисля, че може да сме оптимисти", каза от своя страна френският президент Емануел Макрон.

Също снощи британският премиер Тереза Мей представи някои детайли от плановете си за последствията след брекзит. Според нея европейските граждани, които към датата на излизане на Великобритания от ЕС са живели поне пет години на Острова, нямат причини за тревога и могат спокойно да останат. Според нея това е великодушно решение, според Европа - едно добро начало.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.