• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

60% от фирмите трябва да плащат данък "уикенд"

60% от фирмите трябва да плащат данък "уикенд"

/КРОСС/Около 60% от предприятията в България имат активи, които се използват и за лични цели. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), представено на форум Бизнес брифинг: „Данък Уикенд".

Анализ на финансовия директор на БСК Станислав Попдончев показва още, че данъчните и осигурителни закони са най-често променяната нормативна уредба в България през годините. Според него през последните 8 години от икономическата карта на България са изчезнали 92 големи фирми, а над 4000 са малките компании, прекратили дейност.

„Това означава, че годишно по 12 големи предприятия са били закривани или по едно месечно. Тези данни, заедно с факта, че от години преките чуждестранни инвестиции заобикалят страната ни, показват нагледно, че обстановката не е особено привлекателна за бизнеса", обясни Попдончев.

Според Закона за ДДС предприятията са длъжни да декларират и отчитат доколко един фирмен актив се ползва за служебни или лични цели. За частта, която се ползва служебно могат да ползват данъчен кредит, но за другата част са длъжни да начисляват ДДС - и при покупката, и при ползването на актива. Най-често този казус се появява при използването на фирмени коли и имоти.

По данни на НАП, покупките на леки автомобили с право на данъчен кредит през 2015 г. са достигнали сумата от 190 млн. лева, стана ясно още по време на форума. А общата данъчна основа за периода 2013-2015 г., включително разходите за гориво и поддръжка на леки автомобили, доближава 920 млн. лв.

Заради данък "уикенд" много фирми, особено по-дребните, предпочитат просто да отпишат колите от активите на предприятието и да ги прехвърлят на лицата, които основно ги ползват.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами тия държавни служители , които от ДъРжАвНиЯ компютър си вършат личната работа или с държавния автомобил обслужват себе си !!! Те ли ще си плащат или пак частния сектор !!!

18.01.2017 11:03:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.