• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Кристалина Георгиева: В Мизия видях много добра организация

Кристалина Георгиева: В Мизия видях много добра организация

/КРОСС/ „Тук видях много добра организация - на Гражданска защита, на червения кръст , на местните власти. Хората имат вода, храна и подслон. Виждаме колко важна роля играе превантивното мислене, защото настаняването по фургони ще бъде във фургони, които сме купили като България е получила помощ от Европейската комисия, именно поради това, че опасността от бедствия, значи нуждата от такова временно настаняване тук е оценена като по-голяма. Очакванията на хората са, че няма да се свърши дотук. Преживяването на бедствието е едно, но възстановяването изисква много усилия." Това заяви в сутрешния блок на БНТ еврокомисарят Кристалина Георгиева.

„Видях в очите на хората - доброта. Това са добри хора, порядъчни и работливи, но те като че ли още не осъзнават, че трябва да се запретнат ръкави и да се работи", каза още тя.

„Европейската комисия може да бъде полезна и това е било доказано на практика. Тя може да помогне посредством 3 неща: Екипи, които да оценят какъв е капацитетът ни за справяне с такъв риск; Фондът за солидарност, който няма да покрие всички щети, но дава една финансова инжекция; Европейски програми - ако използваме мъничка част от тях за възстановяване и превантивни мерки, това ще бъде добре за региона, България и Европа", категорична бе тя и добави, че ще се готви много сериозно, тъй като отговорността на раменете й е доста голяма.

Същевременно тя добави, че всички страни членки имат по-големи или по-малки проблеми с усвояването на европейските средства и България не е единствената, която изпитва подобни затруднения.

„Най-големият проблем е, че ЕК има високи изисквания, с които се пази от корупция. А тези изисквания са там, защото такъв проблем наистина има. Комисията позволява да се изпращат в различни дирекции т.нар. национални експерти - България много малко се възползва от това. Ние не ползваме начина да покачим административния ни капацитет. Страните с национални експерти, с интерес в усвояване на средства, много по-бързо строят капацитета с работа с ЕК", на мнение е Георгиева.

На въпрос относно шансовете и за външен министър на Европа тя заяви: „Не калкулирам точно какво ще се случи. Решението зависи от построяването на четири позиции между двете големи политически семейства. Има много други ресори в Комисията, за които България може да кандидатства с моето име - отговорни позиции с много възможности. Моята роля в следващата Комисия със сигурност ще бъде по-висока. Това ще бъде един по-труден Европарламент, защото процентът на евроскептиците е доста голям. За чест на България ние не пратихме нито един такъв човек, но двете политически семейства трябва да работят заедно. Очаквам да бъда в област, в която имам опит от предишната си работа", завърши Кристалина Георгиева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.