• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Меркел в София: Германия подкрепя България с думи и дела

Меркел в София: Германия подкрепя България с думи и дела

/КРОСС/ Очакваме много от Българското председателство и споделяме целите му. Това обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференцията след срещата с премиера Бойко Борисов в София, предава „Фокус".

„Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата" е точно това, от което има нужда ЕС", заяви Меркел.

По думите ѝ от географското си положение България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си.

„Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство", коментира тя.

"Можем да разчитаме на управлението в България. Знаем, че председателството е много добре подготвено. Добрия живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани, от това те да получат европейска перспектива. Трябва да покажем видими успехи, Ще поканим Великобритания към така наречения „Берлински процес", който Германия иницира тази година. Ще работим ръка за ръка", заяви Меркел и поясни в каква насока ще се работи.

"Трябва да улесним процеса на свързаност, тоест да дадем възможност на хората да се свържат чрез инфраструктурата. Ще насърчим инфраструктурните проекти и ще работим в тясно сътрудничество", допълни тя.

По отношение на сътрудничеството с Турция и въпросите за миграцията, тя отбеляза, че България ще продължи работата по досието за общата европейска политика в областта на убежището.

"Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата външна граница, тази задача е изключително трудна, особено по българо-турската граница. "Фронтекс" подкрепя България, Германия подкрепя България с думи и дела, основната работа обаче трябва да бъде свършена тук, за което искам да ти благодаря", обърна се тя към премиера Борисов.

"Приветствам идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз. България има стратегическо положение по отношение на този проекти затова ние го подкрепяме", каза още Ангела Меркел.

Очаквано тя коментира и темата за влизането на България в Шенген.

„Обсъждаме отдавна присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България. Подкрепяме България и на практика към днешна дата тя вече пази външна граница на Съюза - българо-турската граница. Мисля, че тази тема доста бързо отново ще застане на дневен ред. Не мога да ви кажа конкретна дата, но според мен в най-скоро време, постепенно и на етапи, ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата", коментира Меркел.

По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани те отчете, че Германия вижда перспектива за присъединяването им.

„За нас е важно това присъединяване да стане на основа на изпълняване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим преговори, но съответната държава трябва да покаже резултати", допълни още канцлерът на Германия.

„Изчакваме конгреса на Социалдемократическата партия и се надяваме да започнем разговори за коалиция и за създаване на стабилно правителство. Но, както казах и в новогодишното ни обръщение, светът не ни чака, няма да ни чака и аз като изпълняващ длъжността министър-председател съм длъжна да дойда в България и да покажа с моето посещение, че подкрепяме Българското председателство", посочи Меркел

„Знаем от собствен опит, че това е нещо много голямо, знаем колко интензивно се подготвяхме за него. Разговорът беше много интересен, защото перспективата, която сподели България е перспектива, която и ние споделяме по отношение на политиката на съседство, икономическото развитие и т.н. Опитвам да изпълнявам по най-добрия възможен начин ежедневните си задължения и успоредно с това да работя за създаването на стабилно правителство в Германия", допълни още канцлерът на Германия.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.