• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

7,5 пъти повече самотни деца-мигранти са влезли в България тази година

7,5 пъти повече самотни деца-мигранти са влезли в България тази година

/КРОСС/ Общо 7,5 пъти се е повишил броят на непридружените деца-мигранти, които се регистрират в България. Според статистиката за миналата година те са били 80, а към момента те са 600. Това заяви пред журналисти във Велико Търново Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето, предаде „Фокус".

По думите ѝ увеличението се обяснява с наднационални процеси, които обхващат цяла Европа и България няма как да бъде изолирана от тях.

„Това е едно изключително предизвикателство за всички отговорни институции, защото на тези деца трябва да може се предложи адекватна подкрепа, адекватен подслон и включване в образователната система, както и здравна грижа", коментира още председателят на ДАЗД.

Тя обясни, че в повечето случаи се търсят начини да се открие семейството, но това често е невъзможно. В процеса се включват всички институции, които имат някакво отношение към правата на децата. Работи се за изготвянето на краткосрочни механизми, средносрочни цели и дългосрочна политика.

„Това, което успяхме да направим в много кратки срокове беше разработването на алгоритъм, при който, администрацията на местно ниво да има много опростени ходове, с които се спестява административната тежест. Той е готов и ще бъде огласен следващата седмица", посочи Офелия Кънева.

По думите ѝ до края на тази година се очаква да стартира и процедура по разкриване на два нови центъра на територията на страната, които ще са предназначени само за деца, като финансовите процедури ще приключат до 10-15 дни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.