• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Вишеградската четворка ще иска от ЕС помощ за България

Вишеградската четворка ще иска от ЕС помощ за България

/КРОСС/ Целта на Вишеградската група в Братислава е да помогне на България да спира мигрантите, каза унгарски представител. ЕК също изрази воля за пълна подкрепа.
Очаква се на утрешната среща на Европейския съвет в Братислава централноевропейските страни да направят общо предложение. Главната им цел е да подпомогнат България в опитите й да охранява границата си с Турция в мигрантската криза, каза Янош Лазар, ръководител на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Лазар изтъкна, че "бъдещето на Европа" ще се решава на българо-турската граница.

Лазар заяви също, че Вишеградската група е за създаване на обща европейска армия и укрепване на Фронтекс, европейската служба за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви на свой ред при вчерашното си посещение на българо-турската граница, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Успешната защита на България е общ интерес. Не бива България да се оставя сама и не е справедливо сама да носи разходите за защитата, защото не защитава само себе си, а и нас. Това е истина, с която всички трябва да се съгласят, коментира Орбан.

Еврокомисията има готовност да действа в помощ на България за ефективното управление на външните граници, каза по БНР говорителят Маргаритис Схинас. Относно поисканите „незабавно"160 милиона евро от министър-председателя говорителят допълни:
"Техническите разговори протичат в София и те ще установят какви са реалните нужни. Така ще се определи какво да бъде платено".

Още не сме получили официалното искане от българските власти за осигуряването на финансови средства, въпросът се обсъжда в момента, добави представителят на ЕК, цитиран и от БТА

Разполагаме със средства, воля и правила. След като нуждите бъдат установени, ще стигнем до сумата, която ще бъде осигурена, посочи говорителят.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отдели особено внимание на този въпрос във вчерашното си слово пред Европейския парламент. Готови сме да помогнем на България и на всички останали, които трябва да се справят с охраната на границите и с миграционния прилив. Това беше и остава първостепенна задача, добави говорителят.

Той информира, че Юнкер е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов в последните седмици. Говорителят уточни, че от тази седмица у нас са разположени 173 служители на Фронтекс, от които 120 са по границата с Турция, а останалите са на браздата със Сърбия.

Ще бъдат изпратени допълнителни подкрепления от хора и техника, включително сухопътни и въздухоплавателни средства. До 2020 г. в бюджета на ЕС са предвидени 91 милиона евро за такива цели, допълнително сме осигурили 12 милиона евро спешна помощ, обясни говорителят.

През октомври в България ще бъдат изпратени допълнително 200 граничари от ЕС и допълнителни 50 превозни средства, заяви вчера пред ЕП Жан-Клод Юнкер.

В навечерието на срещата в Братислава Фронтекс съобщи за значително през последния месец увеличение на броя на мигрантите, пристигнали на гръцките острови. 3430 мигранти са били "засечени" през август, което бележи голям скок спрямо 2030 през юли, съобщава Европейската гранична агенция. Констатира се, че това е "първото осезаемо увеличение за месец" след влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция за миграцията и затягането на граничния контрол на Македония с Гърция.

Граждани на Сирия, Пакистан, Афганистан и Ирак съставляват по-голямата част от пристигналите мигранти.

Около 235 000 мигранти в Либия са готови да заминат за Италия. Това предупреди специалният пратеник на ООН за северноафриканската държава Мартин Коблер. 128 397 мигранти са достигнали Италия от началото на годината по данни на италианското министерство на вътрешните работи от сряда - с 5,15 процента повече спрямо същия период на миналата година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.