• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

България води преговори с Гърция за газ при криза. Цената може би няма да е двойна

България води преговори с Гърция за газ при криза. Цената може би няма да е двойна

/КРОСС/ При евентуално спиране на доставките на руски природен газ през Украйна България може да получава от Гърция синьо гориво срещу електроенергия, съобщи зам.- министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов вчера пред международен форум в Будапеща за енергийната сигурност в Дунавския регион.

„Налице са предпоставки за повторение на януарската газова криза от 2009 г.", подчерта Павлов.

По същото време в София кризисният щаб към икономическото министерство начело със служебния министър Васил Щонов е обсъждал мерки за намаляване на евентуалните последици от срив в доставките.

Доставки от Гърция за България по съществуващия транзитен газопровод през Кулата са възможни само при пълно спиране на вноса от Русия. Капацитетът на тръбата позволява доставката на 3 млн. куб. м газ на денонощие.

Други 4-4,5 млн. куб. м ще могат да се изпомпват от хранилището „Чирен".

В такъв режим страната може да изкара между 90 и 110 дни в зависимост от външните температури.

Националното потребление на синьо гориво е от 4-5 млн. куб. м на денонощие през лятото до 12-15 млн. куб. м през зимата.

За да помогне на България при криза, Гърция ще трябва да отдели от синьото гориво, което самата тя внася от Турция или от Северна Африка през терминали за втечнен газ.

„Цената може би няма да е двойна, но при всички случаи ще е по-висока, отколкото на руския газ", уточни пред „Преса" Антон Павлов. Южната ни съседка използва газ за производство на електроенергия. Затова като компенсация нашата страна предлага доставки на ток. „Не става дума за бартерни сделки! Електроенергията ще се заплаща по пазарни цени. А за стойността на природния газ преговорите продължават", коментира Павлов. Тази есен предстои да се вземе окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконекторната връзка между Гърция и България между Комотини и Димитровград. Тя може да е готова през 2016 г. При предстоящото на 20 септември посещение на президента Росен Плевнелиев в Азербайджан се очаква да се договорят ранни доставки на азерски газ за България в обем 200-300 куб. м годишно още през 2016 г. Те ще се осъществяват през Турция, а оттам през новия интерконектор с Гърция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Разликата в цената следва да я плаща КОСТОВ, КОЙТО ОТКЛОНИ ТРЪБАТА, КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА ВЛИЗА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ.

17.09.2014 10:32:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.