• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

И. Йотова: България ще стане резерват за бежанци

И. Йотова: България ще стане резерват за бежанци

/КРОСС/ България, Румъния и Хърватия ще бъдат изолирани и превърнати в своеобразни резервати за бежанци в ЕС, обяви българският евродепутат Илияна Йотова във вторник. Ден по-рано ЕК е представила своя план за засилване на границите на шенгенските държави в комисията по вътрешен ред на Европарламента, чийто зам.-председател е Йотова.

Трите държави са извън Шенген и ще пострадат от такава политика, насочена единствено към шенгенските държави, коментира Йотова по време на конференция за балканския маршрут на мигрантите, организирана от нея в Брюксел. Предложението на ЕК изключвало трите страни от общата политика, защото не са членове на Шенген.

"България, Румъния и Хърватия трябва да положат много усилия, за да не бъдат превърнати в резервати за бежанци заради това, че не са членове на Шенген", предупреди и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Турция извива ръцете на ЕС, каза още той.

Според данни на Европол 40 000 души в ЕС са заподозрени, че се занимават с каналджийство и прекарване на бежанци, съобщи още Йотова. Годишната печалба от трафика на мигранти възлизала на 3-4 млрд. евро.

Следващата седмица започват преговори между България и Турция за подписване на протокол към споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, съобщи посланикът ни към ЕС Димитър Цанчев. Очакванията на България при натиск към нашата граница е да получи солидарност от останалите страни в ЕС, отбеляза още той.

Бежанската вълна, която залива Европа, ще продължи поне до 2050 г. Това показва модел, изработен от БАН, съобщи в Брюксел Бойко Маринков от Института по балканистика на БАН. Пикът на мигрантската криза ще е през 2035 г. и след това вълната ще затихва. Само за периода 2016-2018 г. прогнозата на БАН е, че годишно ЕС ще бъде атакуван от 1,3-1,5 млн. мигранти. През миналата година натискът по балканския път, който минава през Гърция-Македония-Сърбия-Хърватия се е увеличил 20 пъти. Затягането на режимите по него ще измести маршрута на мигрантите в посока на Албания-Черна гора-Италия, прогнозира Маринков. България също не е застрахована да поеме евентуално пренасочване на мигранти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.