• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Йотова: България трябва да има активна позиция по бежанската криза

Йотова: България трябва да има активна позиция по бежанската криза

София /КРОСС/ Не е достатъчно само да съзерцаваме случващото се с бежанците и да съжаляваме. Има кризисна ситуация, с която България и Европа трябва да решат как да се справят". Това заяви в ефира на bTV евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова. Тя обясни, че до момента се забелязва както безпомощността на Европа да се справи с тази криза, така и арогантно отношение от някои страни членки, които не желаят да имат нищо общо с кризата, която залива целия континент. Като такива Йотова посочи Чехия, Словакия, Унгария, страни от Прибалтика, които са заявили позицията си, че няма да приемат нито един бежанец и са против принципа на постоянно разпределение на бежанци в държавите членки.
Тя заяви, че вместо 40 хиляди бежанци, които ЕК е била предложила за разпределение в държавите членки, сега се говори за 160 хиляди. По думите й това обаче не е решение на проблема
Илияна Йотова припомни, че преди месеци именно евродепутатите от България и от страните по външните граници на ЕС са заговорили, че е необходима промяна в Дъблинското споразумение, но това не е било прието и е имало сериозни опоненти. „Днес най-големите европейски лидери говорят, че това споразумение не работи и трябва да бъде променено", заяви евродепутатът.
Йотова бе категорична, че първата ни задача е да видим как България участва във формирането на новата политика, така че максимално да защити своя интерес. „Не можем да бъдем само обект на тази политика. Като външна граница на ЕС ние трябва да взимаме дейно участие във водения диалог за намиране на решение", подчерта тя. По думите й отдавна е трябвало да сме от тези държави, които да поискат разделението на 3 групи държави - транзитни до момента, като България; приемащи бежанците, страните във вътрешността на континента; страните, от които идват бежанците. „Не можем в момента да бъдем със същите условия като останалите страни във вътрешността на континента, защото при нас тенденцията е за покачане на броя на имигрантите. Ние трябва да можем да се справим поне с тези, които идват на наша територия", поясни евродепутатът.
Илияна Йотова припомни, че на 14 септември ще се състои извънредна среща на вътрешните министри, която е подготвителна за срещата на върха и от нея се очаква много.
„Каква ще бъде позицията на България по предвиждания постоянен механизъм за разпределение. Дали България ще е от страните, които категорично ще се намеси за промяна на Дъблинското споразумение и оставането на бежанците по първа регистрация? Какво ще предложи България? Как ще участваме в разбиването на каналджийските и трафиканстките мрежи?", този въпрос отправи евродепутатът към присъстващият в студиото заместник - министъра на вътрешните работи Красимир Ципов.
Тя припомни, че БСП е поискала заседание на КСНС за справяне с проблема, защото там е мястото, където има цялата информация, която имат и МВР, и службите и да се вземе политически отговорно решение, но за момента няма отговор на искането на социалистите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.