• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Илияна Йотова: Брюксел е задействал процедура срещу България заради парите за земеделие

Илияна Йотова: Брюксел е задействал процедура срещу България заради парите за земеделие

/КРОСС/ В момента Европесйката комисия е задействала процедура срещу България заради парите за земеделие, отпуснати на Програмата за развитие на селските райони. Брюксел продължава одита на разходите и има забележки към редовността на разходите. Това каза пред Нова телевизия евродепутатката Илияна Йотова по повод скандала между БСП и ГЕРБ за това дали са спрени 1,1 млрд. лева за земеделие или не.

Йотова е задала въпрос към еврокомисаря по земеделие Фил Хоган в края на април тази година. Тя е попитала дали ще има финансови корекции срещу България и кои са най-честите нарушения.

В отговора на Хоган се казва, че в момента има продецура срещу България, че продължава одитът на старата Програма за развитие на селските райони, както и че има забележки към редовността на проектите. Според Илияна Йотова това автоматично означава, че на България не са възстановени всички пари за 2015 година. "Покрити са от националния бюджет", категорична бе евродепутатката.

Размерът на финансовата корекция към България ще стане известен, когато завършат проверките на Европейската комисия. Йотова каза още, че Европейската комисия не приема доклада на сертифициращия орган към земеделската програма.

В същото време обаче вицепремиерът Томислав Дончев отново заяви, че на България не са спрени 1,1 млрд. лева, както и че Европейската комисия прави редовни проверки и одити на отпуснатите пари за земеделие.

"Нека разясня, одити има по всички оперативни програми, които проверяват нивото на поръчките, качеството, а финансови корекции имаме постоянно. Нямаме 1 млрд. и 100 милиона, които да са спрени. Огромната част от средтвата са разплатени, остават няколко милиона. Така че твърдението на БСП няма почва. Дебатът е дали финансовата корекция да бъде 2 милиона или 4. България до момента има много финансови корекции, като повечето от тях са наложени 2013-2014 година. Темата за европейските пари е актуална в последно време и много лесна за злоупотреба, каквото правят БСП", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Илиана Йотова се защити като каза, че ако ЕК не одобри средствата, те ще останат за сметка на нашия бюджет и това, което е разпалтено до момента, е направено с нашите средства. "От БСП имаме достатъчно информация и знаем къде е истинта. Разбирам, че сте нервен господин, Дончев, но не ни обвинявайте в писихически разтройства, защото аз в момента говоря с факти, не ме прекъсвайте. ЕК не вярва на доклада, който е направил разследващия орган", обясни Йотова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ruth

Само така! Само с непрестанна, изобличителна атака и потваряне до втръсване на контратеза, може да се разклати земята под гробаджийте! С техните камъни по тяхната градина! На всяка популистка медийна изява на тиквоча - контриране и изобличаване на лъжите му!

16.06.2016 10:51:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.