• 23 Юли 2019 |
 •  USD / BGN 1.7439
 •  GBP / BGN 2.1739
 •  CHF / BGN 1.7769
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

Проф. Михайлов: Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването,  накърнява интересите на пациента

Проф. Михайлов: Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването,  накърнява интересите на пациента

/КРОСС/  Държавните болници не трябва да са търговски дружества

„Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са основите на всяко едно общество. В България те са в отчайващо лошо състояние. По данни на социологически проучвания- българинът поставя на първо място проблема със здравето“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов на среща с жителите на Гоце Делчев за „Визия за България“. По думите му в България има над 2 млн. души, които живеят в труднодостъпни региони, което прави и оказването на спешна медицинска помощ също затруднено и за тях не се прави нищо.

Проф. Михайлов изтъкна, че 20 години управляващите са насочвали парите на хората за здраве към едни определени ръце. „Болниците не трябва да са търговски дружества, само с цел печалба. Навлезе ли икономическият интерес в здравеопазването, той накърнява интереса на пациентите. Затова  нашата основна теза е- да се прекрати съществуването на държавни и общински болници като търговски тружества, а те да бъдат регистрирани като лечебни заведения и като такива да получават държавни средства“, подчерта депутатът.  По думите му Визията залага на разпределение на обществените средства за зздравеопазване на регионален принцип. Той каза, че БСП в здравеопазването и в другите сфери от Визията си не предлага партийна програма, а дискусия, в която да се намери едно общо решение на проблемите на България, така че всички да живеем по-добре.

Иван Иванов: Средствата в сферата на сигурността трябва да отиват при служителите

„Държавата не осигурява сигурността на всички свои граждани. Тенденцията за нарастване на престъпността в последните години се оказа устойчива“, заяви депутатът от ПГ на левицата Иван Иванов. Той подчерта, че дори и главният прокурор е признал това, въпреки отчетите на МВР. „Имаме нужда от цялостна промяна на модела на работа на системата на МВР, създадена от Цветанов-Бъчварова-Радев. Ако и следващият вътрешен министър продължава така, ще се стигне до фалит на министерството“, коментира той. Според него поради случващите се политически безобрания трябва да се направят промени в МВР, но не от външна частна фирма както искат управляващите, а от самите служители и специалисти  в системата. „Средствата, които се харчат в системата на сигурността трябва да бъдат насочени към реално извършващи службата, които рискуват живота си и за подобряване на материалната база.

Георги Гьоков:  Липсата на работна ръка не се решава с внос на кадри

„Демографската катастрофа в България се дължи на няколко фактора – младите хора напускат Бълграия, висока е смъртността в страната, ниска е  продължителността на живота. Решението на този проблем минава през икономиката – имат ли хората работа, развива ли се икономиката, вярват ли в държавата, младите хора ще останат тук и ще раждат деца, и ще има пари за основните, важни за обществото сфери“, заяви народният представител Георги Гьоков.  Той обясни, че в момента управляващите решават един сериозен проблем на иконокимата – липсата на работна ръка- с  улесняване на вноса на кадри. Според него решението на този проблем е съвсем друго – да не се допуска да има млади хора без образование и квалификация; да се възстанови средното образование, да се подобри обучението на възрастните, да се отговори на процеса за цифровизация на труда.    

Богдан Боцев: Държавата трябва да се върне в икономиката

„Държавата трябва да се върне в икономиката – ограничаване на приватизационните и концесионните сделки, държавните предтоиятия да влязат в пазарната икономика и да са конкурентоспособни“, заяви депутатът от региона Богдан Боцев. Той обясни, че в своята Визия левицата предлага като мярка за регионите- въвеждане на индустриалните зони във всеки от тях според спецификата им.

Присъстващите на продължилата близо 3 часа дискусия граждани поставиха пред представителите на левицата проблеми, свързани с липсата на работна ръка, демографската криза, ниските доходи на хората, закриване на СПИ-тата, ескалацията на битовата престъпност и задържането на младите квалифицирани лекари в България .

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.