• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

В Москва се проведе концерт в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго

В Москва се проведе концерт в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго

/КРОСС/ Московският международен дом на музиката (ММДМ) бе домакин на музикална вечер "В единство на властта", посветена на 140-годишнината от освобождението на България от османско робство,съобщава кореспондент на ТАСС.

В началото на тържественото събитие българският посланик в Руската федерация Бойко Коцев се обърна към гостите с приветствена реч, която отбеляза, че общата историческа памет на народите на Русия и България "е скрепена от героизъм". "Тя е скрепена с кирилицата, която е преминала от България и се е разпространила в други славянски страни", продължи той. "Тя е обвързана с обща духовност".

                   

"Символично, днешната ни музикална среща се провежда в една година, обявена за година на европейското културно наследство. Българското председателство на Съвета на ЕС работи приоритетно и с цел да популяризира постиженията на европейското културно наследство като важен фактор за задълбочаване на междукултурния диалог и за насърчаване на сближаването и мирното сътрудничество между народите ", каза още дипломатът.

На сцената на Камерната зала на ММДМ бяха представени солистите на Оркестъра на Българското национално радио под ръководството на д-р Дмитрий Христов, солистите на хор "Мистерията на българските гласове", както и Държавният оркестър "Гусляри на Русия" от Московската държавна филхармония.

Артистите изпълниха 20 музикални композиции и песни с народните мотиви от двете страни. След завършването на основната програма на концерта руски и български музиканти изпълниха известната песен "Подмосковные вечера".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

освободен и заробен отново

А за освобождението на Румъния, Сърбия и Черна гора - кога? За Гърция няма ли да има някакво концертче?

21.03.2018 10:57:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.