• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

България сменя кандидата си за ООН - пише чуждата преса

България сменя кандидата си за ООН - пише чуждата преса

/КРОСС/ Номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН от правителството ни е една от темите в британската и американската, а също в руската и македонската преса.

Европейският комисар за бюджета се включва в надпреварата, след като българското правителство издига кандидатурата й в последния момент, съобщава британският "Файненшъл таймс". Предшестваният от продълижилите с месеци политически маневри ход - от Берлин до Москва, та през София, е и поредният обрат в 18-месечната кампания за избирането на наследник на Бан Ки-мун, посочва изданието. Българското правителство е оттеглило подкрепата си за първия си кандидат в лицето на Ирина Бокова по настояване на Германия, коментира още вестникът.

От американското издание "Уолстрийт джърнъл" изтъкват, че кандидатурата на Кристалина Георгиева се издига ден, след като българският премиер Бойко Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин. Смята се, че Русия като един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има ключово значение за осигуряване на подкрепа за кандидатурата на Георгиева, посочва още американският вестник.

Решението на София може да предизвика правителствена криза в страната, предупреждава московският официоз"Росийская газета".

България предложи за генерален секретар на ООН друга жена, извежда в заглавие и руското издание "Икономиката днес".

Вместо "любимката" на Путин, България реши да предложи за кандидат за най-високия пост в ООН еврокомисарка - така описва случая руският електронен вестник "Нюзру".

Следващото гласуване за претендентите предстои в началото на октомври, отбелязва "Лайф", друго руско електронно издание.

България сменя кандидата си за ООН, четем и на страниците на македонското издание  "Вечер". Вестникът помества обяснението на българския външен министър Даниел Митов, че правителството трябва да даде шанс на кандидат, който ще придаде по-голяма сила на източноевропейската група.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.