• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

България ще иска още оферти за самолети и задължително участие в новата бронирана машина

България ще иска още оферти за самолети и задължително участие в новата бронирана машина

/КРОСС/ България ще поиска още оферти за закупуването на боен самолет. Това заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„До няколко дни ще бъдат изпратени запитвания към още фирми. Амбицията ни е голяма част от работата по бронираните ни машина да се извърши в България", добави Каракачанов и внесе яснота и около придобиването на подобни машини.

„Пет-шест фирми имат интерес изграждането на бронираната машина да се извърши със съвместно участие в България. При реализиране на превъоръжаване и модернизиране на армията искаме да има българско участие. Проектът е на стойност над 1 млрд. лева. Плащането ще е разсрочено, разбира се", допълни военният министър.

Относно самолети той отново включи и американските Ф-18, които не присъстваха в трите оферти, които бяха разглеждани досега от експертните групи.

Освен "Грипен", Ф-16, "Юрофайтър" може да се говори и за Ф-18. Чакаме офертите, след като изпратим писмата към фирмите, добави той.

„Вчера подписахме споразумението за дефектацията за работната група, която трябва да оцени състоянието на самолетите", коментира още Каракачанов.

Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията, обяви министърът, като не искаше да се ангажира с конкретна сума.

Каракачанов определи оградата ни като стабилна и отбеляза, че единични случаи на пробив са нормални. Според него обаче трябва да имаме по-голяма оперативна група, която да може да реагира при инциденти по-бързо.

„Случва се някъде по оградата да прережат или да прескочат, но веднага се взимат мерки и се възстановява. В България за разлика от други европейски страни, тази ограда спаси от голямо нашествие, каквото беше започнало през 2012-2014 г. Оградата си върши работата, има пробиви, може един-двама да преминат, но няма съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Въпросът е да са инцидентни случаите. Необходимо е да имаме по-сериозна мобилна оперативна готовност, повече военнослужещи и гранични полицаи и видео наблюдение, тези проблеми се решават в движение.

Министърът на отбраната коментира и оставката на Димитър Главчев като председател на Народното събрание.

„ В коалицията няма напрежение, против съм оставката на Главчев, понеже няма нужда от изкуствена поляризация, крайните позиции на опозицията не са необходими. Крайна конфронтация не печели нищо, не може на всяка остра атака да се постъпва така. Не бива да се разделя обществото по духовни, религиозни и други принципи, не бива да се клевети страната ни, трябва да имаме национално достойнство".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.