• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Георги Търновалийски: Розата е емблема за Карлово и България

Георги Търновалийски: Розата е емблема за Карлово и България

/КРОСС/ Народните представители от БСП за България Георги Търновалийски, Теодора Халачева и Веска Ненчева бяха сред стотиците гости от страната и чужбина, които събра днес празникът на розата в Карлово.

„Розата и розовото масло са емблема за Карлово и България. Българското розово масло е световен стандарт за качество. То е един уникален продукт, с който България трябва да се гордее и който трябва да защитава.", сподели Георги Търновалийски.

В разговор по проблемите в отрасъла, който е специфичен за Розовата долина се очертаха няколко проблема сред които увеличаващата се липса на работна ръка и ниската субсидираност на производството на розов цвят.

„Над 15 000 декара маслодайна роза се отглежда в района на Карлово и Сопот. Историческите факти говорят, че повече от 300 години жителите в района развиват отглеждането на розовите насаждения и преработката им в различни продукти, което е и една от причините „Българското розово масло" от региона да е защитено наименование за ЕС.

Това, което е необходимо да се направи е да бъде защитено производството, да се подпомагат земеделските стопани със субсидии за количество произведен розов цвят или пък за произведено качествено розово масло, още повече, че преди дни от националния съюз на производителите на етерично маслени култури поискаха и преференциални плащания под формата на субсидии в рамките на 100 лева на декар.", допълни Търновалийски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ТРЯБВАЛО Е ДА ИДЕ И В РАЙОНА НА КРИМ.ТАМ СЪЩО ИМА МАСЛОДАЙНИ РОЗИ.ПО ЩЕШЕ ДА МУ ОТИВА

28.05.2017 10:38:23

Анонимен

ТРЯБВАЛО Е ДА ИДЕ И В РАЙОНА НА КРИМ.ТАМ СЪЩО ИМА МАСЛОДАЙНИ РОЗИ.ПО ЩЕШЕ ДА МУ ОТИВА

28.05.2017 10:37:57

Анонимен

Браво на Търновалийски! И докато той поздравяваше карловци с празника, кметът Кабаиванов се черпеше яко с компания в Къщата в Сопот, далеч от погледите на хората от Карлово, градът на Апостола, който Кабата окраде и ще фалира.

28.05.2017 02:05:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.