• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

САЩ гръмнаха по корупцията в България като топчето на Боримечката

САЩ гръмнаха по корупцията в България като топчето на Боримечката

/КРОСС/ От Джеймс Уорлик през 2010 г. до Херо Мустафа през 2020 г. американските посланици изучават творчеството на Иван Вазов. Уорлик започна мандата си, като ни поласка с цитата „И ний cмe дaли нeщo нa cвeтa и нa вcи cлaвяни ĸнигa дa чeтaт". А Херо Мустафа си избра за литературен образец Иван Боримечката, защото през последните дни изигра сценка досущ като в главата "Батареята от Зли дол" в "Под игото".

Да си припомним какво пише дядо Вазов и да го сравним с изявата на посланичката. Въстаниците се готвят да изпробват черешовото топче на хълма, но трябва да предупредят населението, за да не се стресне от гърма. Възлагат на най-едрия да се провикне отгоре. "Боримечката прие на драго сърце новата мисия. Той попита какво трябва да каже, запомни го хубаво и отиде на срещната височина, по-близо до града. Па се изправи там във всичката си гигантщина, напъна гърдите си напред, дигна главата нагоре, разтвори широко челюстите и викна проточено:

- Хора бре! Да знаете, че ще пукне топчето, за да го опитваме, майка му стара... та да се не плашат жените и дечурлигата, ами рахат да си бъдат..."

Херо Мустафа също ни подготви за гръмовно събитие, което трябваше да отекне като топовен изстрел в глухотата на криминалното иго. Във вторник тя заяви пред "Нова телевизия": „САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция."

"Най-сетне", рекоха си мнозина, които отдавна са загубили вяра нещо да се размърда в България и са вперили очи с надежда навън. В социалните мрежи започнаха наддавания кой ще бъде първопроходецът за измъкването ни от корупционното блато. Ангажирането чрез посланичката лично на държавния секретар Майк Помпео като вестоносец на възмездието, вдигна мизата много високо.

И какво чухме на другия ден? Съдия Андон Миталов. "Andon who?" - бихме запитали нейно превъзходителство. Не стана ясно защо американците го смятат за корумпиран, но със сигурност са били подразнени, че е пуснал сочения за руски шпионин Николай Малинов да иде до Москва и да се върне с орден от президента Владимир Путин. Несъмнено с това огласяване те обслужиха себе си като противотежест на руснаците, а не очакванията на българите. И показаха, че плашат само жените и дечурлигата, защото заради уличените биват огласявани и те, без да са се провинили.

Стана точно като в романа на Вазов: "Сърцата биеха до пукване. Това мъчително състояние ставаше нетърпимо... Най-после, топът издаде някакъв немощен, сърдит, дрезгав звук, като кога чупиш суха дъска, нещо прилично на остра кашлица".

Разочарованието от разобличаването на "корумпирания българин" бе същото. Не им отива на американците да гърмят с топ врабче. Ако искаха да ни дадат положителен пример, имаха много богат избор, защото България оглавява европейските класации по корупция. Видяното трудно може да ни убеди в твърдението на Държавния департамент: "Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб." Потвърждава само, че нищо няма да помръдне. Защото и китът има голяма уста, но вътре няма зъби. За 30 години криминален преход в България се развъдиха динозаври на корупцията, а не корупционен планктон. Затова могат да бъдат уплашени не с голяма уста, а с остри зъби.

Какво да правят по-нататък нашите американски доброжелатели по този въпрос, ако изобщо имат такова намерение. Отговора им дава самият Вазов: "Тоя нещастен резултат извади наяве недостатъците на артилерията. Прочее, прибързаха, та поправиха другите топове, като ги стегнаха яко и на гъсто с железни обръчи и въжа, а някои извътре облякоха с тенекия". Да се надяваме, че г-жа Херо Мустафа държи на думите си и ще постъпи както обеща: "Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски" и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно". Дано!

Автор Светослав Терзиев

в-к Сега

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не е чудно - чуйте думите на президента Доналд Дж. Тръмп за "най-корумпирания Шиф"!

09.02.2020 11:45:28

Анонимен

Осъден без доказателства! Осъдени са и жената и децата - не си ли спомняте тоталитарните режими!

06.02.2020 13:53:56

няма повод за радост

топчето е добре центрирано и поставя два важни въпроса. Защо на никого в тази страна не му хрумна да търси сметка на въпросния съдия за въпросното определение. И коя точно сила и с какви методи успя да го убеди.

06.02.2020 07:24:58

Анонимен

Комедия по американски!

05.02.2020 21:34:48

Анонимен

За такова население на колонията - такова отношение! Резил!!! Ама, резилът е за населението!!!

05.02.2020 21:28:11

Анонимен

До нейно превъзгостителство, госпожа Геройка: Настъпихте мотиката, ама качествено!!! По-тъпо не можахте да го направите!!! Избрахте името на никому неизвестен съдия, щом дори търсачките не са в състояние да покажат снимката му!!! Издънихте се!!!

05.02.2020 18:55:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.