• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Историци от Скопие настояват България да признае македонския народ

Историци от Скопие настояват България да признае македонския народ

/КРОСС/ Посещението на македонския премиер Зоран Заев в София, срещите му с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и лидери на политически сили в България предизвиква вълна от коментари в Македония.

Пред телевизия „ТV 21" историкът Тодор Чепреганов, известен с антибългарските си коментари заявява: „България, която призна Македония като държава, за съжаление все още не признава македонския народ като нация нито македонската култура. В България се смята, че македонският народ е български". Според Чепреганов интересно е как премиерът Бойко Борисов ще се обърне към македонските граждани като народ или като граждани. Тодор Чепреганов смята, че с подписването на договора за добросъседство България ще използва ситуацията, за да неглижира македонския народ, език и култура.

На коренно различна позиция в изявлението си пред същата телевизия е искторикът Кендер Асани, който смята, че направеното от премиера Заев е голяма стъпка за развитие на добросъседските отношение, което трябва да се направи с Албания и Косово.

„10-годишната политика на Никола Груевски предизвика конфликти и разрушаване на отношенията, при това не само на етническите и верските отношения в Македония, но и със съседните държави. Стъпката, направена в София и почитта към историческите фигури е добра и открива нови перспективи".

„ТV 21" припомня, че инициативи за отбелязване на общите празници имаше по времето, когато министър-председател на Македония беше Владо Бучковски, въпреки че идеята остана нереализирана, както и че новият Договор за добросъседство изцяло се изгражда на основата на декларацията за приятелство подписана през 1999 г., по времето на премиерите Любчо Георгиевски и Иван Костов.

Телевизия „Алфа" също се позовава на македонски историци, които смятат, че е „невъзможно Македония и България заедно да отбелязват Илинден, тъй като историята показва, че не ги свързва".

Според така наречените факти, които телевизията изнася няма никаква възможност за включване на друга държава в македонските празненства, тъй като „Македония няма нищо общо, с който и да е свой съсед по повод Илинден".

Пред телевизия „Алфа" историкът Ванчо Сойчев заявява, че преди да се прилага договореното между премиерите е добре да се преценят съществуващите исторически факти. „Алфа" отбелязва, че Заев и Борисов заедно са отдали почит на цар Самуил.

Телевизия „Нова" излъчва репортаж, в който се твърди, че в Македония има многобройни реакции на изявленията а премиера Заев за Договора за добросъседство. Телевизията припомня коментара на македонския академик и историк Блаже Ристовски, който още през 2013 г. по повод евентуалния Договор за добросъседство с България е заявил: „българите искат да не сме македонци и да останем в миналото. Българи, да приемате, че имаме български корен и сме се родили днес като нова творба, а това няма никакъв корен".

Според телевизия „Нова" академик Ристовски е бил против отбелязването на общи празници още по времето на премиера Владо Бучковски. Телевизията отбелязва, че за разлика от македонските историци българските им колеги още преди посещението на Заев в България са заявили, че Скопие трябва да престане да краде чужда история. Един от тези историци е директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, когото телевизията определя като един от най-големите антимакедонисти в България. Телевизия „Нова" припомня, че проф. Димитров е предложил през Фейсбук няколко имена за Македония, между които и Югозападна България. Проф. Божидар Димитров е цитиран от редица интервюта в България, в които е заявил, че Македония трябва да се откаже от досегашното име, което е гръцко културно наследство и да си избере ново.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.