• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Митов: Апокалипсис за България не настъпва след референдума във Великобритания

Митов: Апокалипсис за България не настъпва след референдума във Великобритания

/КРОСС/Апокалипсис за България не настъпва, както и не настъпва за ЕС. Настъпва време за преоценки. Европа трябва да се справи с вътрешните си проблеми, замитани толкова години, каза министърът на външните работи Даниел Митов пред Бойко Василев в "Панорама".

По думите му спокойствието няма да дойде лесно. Прекалено много емоции се натрупаха. След като знаем резултата, трябва да се действа рационално и да се направят стъпките, които евролидерите избягват с десетилетия. Ако това не беше така, може би нямаше да се стигне до въпросното гласуване, каза Митов, визирайки вътрешните проблеми на отделните държави.

Той обясни, че над 50% от емиграцията във Великобритания е от страни, които не са членки в Европейския съюз.

Според него в Европа има дефицит на лидерство.

Една от опасностите е, че младите, които избраха бъдещето си в ЕС, бяха върнати обратно от хора, които помнят едни други времена. В България има същият процес, и тук има хора, които си мечтаят за едни времена, които са отминали исторически.

Обмисляме всякакви варианти. С оттеглянето на Великобритания България губи важен съюзник по ключови въпроси - по отношение на енергийния съюз, също и по въпроса за разширяването на Западните Балкани. Ясно е, че трябва да изградим ясен подход за преговорите за българите, които са във Великобритания. Тези, които живеят там съвсем законно. Ако един ден нещо се промени, то трябва да бъде за хора, които тепърва ще живеят там.

Икономическите последици за самата Великобритания ще бъдат много тежки, смята Митов. Политиците, защитаващи този избор, ще осъзнават, че сметката ще дойде по-бързо, отколкото очакваха. Популистите започнаха още първия ден да отстъпват. Найджъл Фарадж каза, че онези 350 милиона паунда на месец, които щели да бъдат спестени, не били точно толкова.

Не ми харесва идеята България да излезе от ЕС. И не е е вярно, че България е давала повече пари за ЕС, отколкото е получавала. Досега тя е дала 7 милиарда за вноски и членството си. Същевременно е получила 15 млрд. евро от структурните фондове, по земеделските програми - 4,6 млрд., без да броим предприсъединителните програми и косвените ползи, обясни Митов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.