• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Гиндев: Ако не беше турското робство, сега щяхме да сме 30-40 млн.

Гиндев: Ако не беше турското робство, сега щяхме да сме 30-40 млн.

Проф. д.т.н. Евгений Гиндев, експерт в областта на геополитиката, пред news.bg.

 

Кои фактори са повлияли най-съществено за избухването на Руско-турската война от 1877-1878 г.?

В средата на 19-и век за първи и последен път съвпадат цивилизационните надежди и упования на поробения български народ и геополитическите цели на Руската империя. Но на везните на историческите решения натежаха месианските настроения на руската интелигенция и религиозните вярвания на руския народ. Това накара император Александър ІІ да сложи знаменитата резолюция върху писмото-плач на българския екзарх Антим І до петербургския митрополит Исидор : „Да се освободи България!" Руско-турската война стана всенародна война за освобождението на поробените български братя по кръв и религия.

Какво би трябвало да знае българинът за Трети март?

На първо място, че това е дата, която бележи освобождаването на България от турско робство и възстановяването на нейната държавност. На второ, че това освобождаване е дело на руския народ в лицето на Руската империя. И на трето, че нашите прадеди по-добре от днешните смотаняци - политици, „демократи", историци, журналисти и други човешки подобия - са знаели и срещу какво „присъствие" са се борили, и кой ни е освободил от това „присъствие". Затова на скромния Руски паметник в центъра на София е изписано със златни букви : „Не нам, не нам, а имени твоему! Во царствование Александра Второго, императора всеросийского, с волею и любовью освобождена Болгария".

Отрицателите на Трети март твърдят, че със Сан-Стефанския договор се създава „Велика България". Имат ли някакво основание?

Сан-Стефанският мирен договор цели да възстанови от небитието България в нейните исторически и етнически граници. Такава България, със своите 175 000 км². площ щеше да даде друг облик на Балканите и друга щеше да бъде и нейната по-нататъшна съдба. Защото прочутият „Източен въпрос" е преди всичко „Българския въпрос". Сан-Стефанска България щеше да бъде скромна компенсация за петвековните унижения и турски жестокости над българите. Това, което бе между 1396 г. и 1878 г. си има едно точно име - катастрофа за българския народ и държава!

От какво бе лишен българският народ по време на робството?

Българският народ бе лишен от социалните слоеве, които са водачи на всеки народ в онези времена: аристокрация, буржоазия, духовенство. Българският народ попадна не в „хладилника, а направо в „мразилника" на турската империя. При Освобождението през 1878 г. ние, българите, бяхме само два милиона и този факт ни изхвърли като нация и държава от възможността сами да определяме бъдещето си.
Оказва се, че най-страшната последица за българите от турското робство това е демографската катастрофа. При нормално развитие на етноса ни в границите на исконните български територии, днес щяхме да сме около 30-40 милиона и щяхме да разговаряме с другите народи по друг начин. Това трябва да се знае и помни! Както и кои са ни освободили и от какво са ни освободили. Нашата родна земя е пропита с руска кръв и върху руските кости се въздигна България (И.В.Аксаков).

Току-що цитирахте един виден руски политик от онова време. А каква е ролята на друг виден политик - Бисмарк при Освобождението на България?

Ролята на Бисмарк е изключително отрицателна. Може би някои си спомнят какви думи му приписват: „участта на конекрадците от долен Дунав не струва кръвта и на един германски хусар". Никога не бива да забравяме, че княз Ото фон Бисмарк е първият западен държавник отхвърлил Сан-Стефанския мирен договор (1878) и категорично заявил, че договорът трябва да бъде ревизиран.

В какво се изразява военната подкрепата на Бисмарк за Турция?

Воден от своите евразийски кроежи за оста Берлин-Цариград-Багдад, Бисмарк всячески възпрепятства освободителния поход на Русия и материално подпомага Турция, като й доставя 500 оръдия „Круп".
На висши длъжности в турската армия служат следните немци: Мехмед Али паша (Карл Дитрих), Рошид паша (военен инженер Щрекер, укрепил Варна), Искендер паша (Александър, военен инструктор), Мехмед паша (Блум, началник на инженерните войски), Нихид паша (Билински, главен квартирмайстер), Радиш бей (Шатенер, началник на интендантството), генерал Грюневлад, началник на артилерията при турското главно командване.

Но Бисмарк не действа сам срещу българските национални интереси.

Да, но като председателстващ Берлинския конгрес (1878 г.) Бисмарк изцяло подкрепя най-върлия враг на България - Великобритания - и съчинената в канцелариите на „Форин офис" „опашата" лъжа за създаването на руска „Задунайская губерния Болгария". По този начин западната пропаганда и дипломация се надяваха да предадат на руско-турската война, не освободителен, а завоевателен характер.

И успяха ли?

Толкова по-странно е, че съвременните български западняци и „демократи" напълно възприеха тази нагла западна лъжа и я поставиха в услуга на своето биологично русофобство.

Не се ли прехвърля обаче цялата отговорност за разпокъсването на българските земи само върху Берлинския конгрес? Със Сан-Стефанския договор, например, Северна Добруджа е дадена на Румъния.

Подобен въпрос съдържа манипулативен елемент. В сравнение със загубата на 2/3 от Сан-Стефанска България територията на Северна Добруджа е незначителна. Нещо повече. Не се знае каква щеше да бъде съвременната история на България, ако тя имаше непосредствена сухопътна граница с Русия.
Малко се говори за позорната роля на Сърбия в нашата Освободителна война. За сметка на българите, които се сражават за свободата на Италия, Гърция и Сърбия, нашите балкански съседи не проявяват подобни интернационални качества. Дори по време на Освободителната руско-турска война, сърбите си правят своите „тънки" сметки.

Бихте ли ни посочили конкретни примери?

Сръбският министър на външните работи Филип Христич пише на сръбския посланик при Високата порта Йован Ристич „да не влиза в огъня напразно" (12.08.1877 г.), т.е. да не дразни турците и да не ги заплашва с война. На 2.09.1877 г. същият Христич добавя „Говори се, че чакаме само един или два успеха на русите, та тогава да решим да отпочнем акцията. Обаче нещата не ще се решат от един или два успеха на русите. Вижда се с каква необичайна смелост, с какво въодушевление и с какво постоянство се сражава турската войска. Може, следователно, все пак листа да се обърне, може русите наново да бъдат отблъснати, та тогава си представете как ще си изпати Сърбия и всички ние с нея".

Кога Белград се включва във войната?

Чак след като пада Плевен, белградското правителство заповядало на своите войски да навлязат в Северозападна България и да останат там до второ нареждане. Станало ясно, че сръбското командване се стреми не да освобождава, а да окупира български земи. Сръбските войски не участват в нито едно сражение заедно с руските войски.
И докато победоносните руски войски вървят към Константинопол, княз Милан Обренович изпраща в Петербург своя най-добър дипломат Милослав Протич да търси руска подкрепа за белградските шовинистични и грабителски стремежи. На Протич били дадени инструкции да направи всичко възможно, за да осигури присъединяването към Сърбия на Косовско, Новопазарско, Белоградчишко, Кулско, Видинско, Вишеград, Дебър, Велес, Щип, Горна Джумая (Благоевград), Радомир, Ниш, Трън, Брезник и др.(!!?).

Какви са резултатите от мисията му?

Когато сръбският дипломат предявил грабителските си искания, граф Игнатиев се изсмял и се учудил на наглостта на белградските управници, които „искат да заграбят чужди земи". Руският външен министър бил още по-категоричен: „да не се надяват сърбите не само за Видин и Ниш, но и за други градове, означени на тяхната карта...Постъпва се така, защото е несправедливо земи с българско население и които се наричат българи, да се дадат на сърбите" На този достоен отговор раздразненият Протич заявил: „Докато Сърбия не получи своите естествени граници, не ще се примири и задоволи".

С какво се задоволи Сърбия, в крайна сметка?

След злощастния Берлински договор сръбската буржоазия ликувала, че българите в Македония, Беломорието, Родопите и Одринско отново остават под турско робство. За сведение: в увлечението си сръбският крал Милан ІV заповядва да се напредва отвъд Нишава и сърбите влизат в Трън, Брезник и Цариброд, където няма турски войски. Сръбският „устрем" е спрян край Драгоман от кавалерийската бригада на генерал Арнолди. Срещнали руски войски, сърбите завиват обратно и завладяват опразнените от турците Лесковец и Враня.
Такива са „братята - славяни"!

Наскоро излезе от печат второто и допълнено издание на вашата „Геополитическа история на България". Каква е ролята на Русия и Германия от тази гледна точка в националната ни съдба?

Началото на необичайната привързаност на някои българи към Германия може да отнесем към идването в България като неин княз на немеца Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски (7.07.1887 г.). Това позорно събитие дължим на обожавания днес Стефан Стамболов. По този въпрос е писано много, затова е достатъчно да се посочи, че и през двете световни войни България е съюзница на Германия, благодарение на което преживя три национални катастрофи.
Фердинанд бе обсебен от геополитическите планове на Бисмарк и Вилхем ІІ, което означава, че нищо не е разбирал нито от политика, нито от геополитика. Искаше да стане първия български владетел влязъл победоносно в Цариград - Константинопол, без да разбира, че никой нямаше да допусне България на изток от линията Енос-Мидия. Не може да се спомене нищо съществено, което Германия е направила за  България.

Този извод и за времето на социализма ли важи?

Социалистическа България, чрез своя партиен и държавен ръководител Тодор Живков, харесваше повече Западна Германия отколкото ГДР и получаваше поради това финансови облаги за България.
Днешна обединена Германия се отнася лошо с нашата страна - с пренебрежение и високомерно. Трудно е да се проумее защо. Може би защото й напомняме за нещо неприятно, за нещо, заради което тя е комплексирана.
За Русия не е нужно да говорим, защото всичко е казано. Трябва само да се изтъкне, че без съществуването на Русия, в каквото и да било качество, българският етнос ще изчезне за не повече от 50 години. Изглежда, че за такова развитие на събитията ние вече сме готови.

Имат ли някакво основание българите за историческа малоценност?

В сравнение с другите европейски народи - не! Дивотиите на много от тях в съвремието нямат край. През Втората световна война, при така наречената „антинацистка съпротива" загинаха в пъти по-малко западноевропейци, отколкото като германски сателити във войната срещу Съветския съюз. Имаше „братя-славяни", които до 1 май 1945 г. произвеждаха оръжие за Вермахта, последните защитници на имперската канцелария в Берлин бяха унгарци. Има и много подобни примери.
Българският народ е като всички народи - нито по-добър, нито по-лош. Но има изключителни ментални заслуги към славянския етнос. Това е неоспоримо!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Историк по призвание

"За Русия не е нужно да говорим, защото всичко е казано. Трябва само да се изтъкне, че без съществуването на Русия, в каквото и да било качество, българският етнос ще изчезне за не повече от 50 години. Изглежда, че за такова развитие на събитията ние вече сме готови." ......................... Ясно, ти си най-долна червена свиня, русофил и съветофил! Такива като тебе са за разстрел или въже! Иди нахуй ебанный блядь!

18.12.2019 21:35:36

Историк по призвание

"....Да, но като председателстващ Берлинския конгрес (1878 г.) Бисмарк изцяло подкрепя най-върлия враг на България - Великобритания - и съчинената в канцелариите на „Форин офис" „опашата" лъжа за създаването на руска „Задунайская губерния Болгария". По този начин западната пропаганда и дипломация се надяваха да предадат на руско-турската война, не освободителен, а завоевателен характер.... " Засрами се бе лъжец долен, какъв историк си ти, като лъжеш по тоя долен начин! Е...м ти професорската титла, но като знам какви говеда стават професори-историци, не се учудвам! Ти русофилско изпражнение ли си бе боклук долен!

18.12.2019 21:33:35

Историк по призвание

Ако не беше турското владичество, сега Видин и околността щяха също да са друга държава, както и Добруджа! Изобщо България е много зле преди идването на турците и никой не знае как щеше да се развие историята ни! Тъй че Гиндев избърши си с дипломата си, знаеш какво!

18.12.2019 21:30:32

Историк по призвание

Другото което е, в резултат на турското владичество, българите се разселиха до Бяло море и Малагра. Не 20-30 мил., ами България щеше да е между Дунав и Стара планина, а македонците още в Средновековието щяха да станат сърби и византийци!

18.12.2019 20:09:29

Историк по призвание

Пълни глупости ръсиш бе Гиндев! Бисмарк не възпрепятства русите, а ги тласка към война с Турция! Бисмарк е единственият съюзник на Русия по това време в Европа! Без Бисмарк, Русия щеше да изпита една втора Кримска катастрофа, а ние днес щяхме да имаме съдбата на арменците! Аман от тъпи псевдоисторици като тоя Гиндев!

18.12.2019 20:07:22

Асен

Има историци които са на твърдо обратното мнение, че ако не беше османската импррия да спира и ни предпазва от монголските орди, сега България нямаше да съществува

17.08.2016 08:42:36

viktor

Dnes 13.05.2015.g.

13.05.2015 02:16:29

Станислав

Нямам коментар. Просто си направете труда да прочетете манифеста за обявяването на същата тази война на руския император Александър ІІ. Ако не знаете къде - в YANDEX.RU (отлична търсачка) има много работи по въпроса за тази война и то от руски източници.

12.05.2015 21:41:14

Анонимен

abe kvo govori6 ti ne si ured

08.05.2015 14:55:45

До лицето -Българин

Ти си фашистки боклук и миндил.Другаря Сталин щеше да те оправи сука йобаня бляд.

07.05.2015 21:02:31

Анонимен

Това е някакъв майтап. Толкова ни е било хубаво при османското присъствие. И до сега руснаците са ни криви,че са ни освободили.

06.05.2015 22:12:45

Анонимен

В навечерието на турското робство(ок.1400г) населението на България варира между 1,5 - 3 млн. души,като в тази бройка не са взети в предвит владенията на отцепилите се български царе,князе и тн,като Крали Марко,Константин Деян,Иван Углеша и още 4-5 самостоятелни владения....една Англия по това време е била ок.1,5 млн.д. Германия и Франция - близо 2 млн. Така да направим сравнението примерно с Англия: тогава е била с по-малко население, а в момента без да броим милионите имигрирали колонисти е ок.64 млн.д.,а ние към днешна дата едва 7 млн.д.....та извода от тази неофициална статистика е че сега сме щели не 30-40, а 60-70 млн.д. да бъдем и то в най-лошия случай :)

06.05.2015 20:10:21

Анонимен

БГ ИСТОРИЯТА Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА!!!

13.08.2014 19:08:55

Българин

Само един абсолютен профан и пълен нещастник може да твърди, че руснаците са ни спасили от турското робство! Алооо, къде забрави българските опълченци, които винаги първи са посрещали турските атаки и които са дали в пъти повече жертви от любимите ти раши. Продажнико, не омаловажавай жертвите, които са дали нашите деди.Къде бяха твоите раши в продължение на 400 и косур години, че не се решиха!? Чувал ли си за политика и имперски интереси? Цялата ни Татковина беше разкъсана и подарена на враговете ни благодарение на милата ти раша...нещастнико.Покажи ми един единствен български революционер, който е изрекъл, поне една-единствена блага дума за твоята любима раша...безсрамнико .Няма да ти развивам теории и за балканската, първата и втората световни войни какво е вършела продажната руска сган против България...хмъъ нашите братушки хмъъъъ! Марш в раша русофилско продажно псе

11.08.2014 21:43:22

НевенАнонимен

НЕ ЗНАМ ДО КЪДЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ НАГЛОСТТА ,ЗА ДА КАЗВАТЕ ,ЧЕ ЗАГЛАВИЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА! ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТУРЦИТЕ СЕГА Я ИМА БЪЛГАРИЯ! Какво ще кажете ,че благодарение на турците ги има БАТАК ,ПЕРУЩИЦА и пр. ??? ОТИДЕТЕ В БАТАК ДА ГИ ГОВОРИТЕ ТЕЗИ НЕЩА! НАГЛЕЦИ!БЛАГОДАРЕТИЕ НА ТУРЦИТЕ ГИ ИМА ПОМАЦИТЕ , НО С ЦЕНАТА НА КАКВО??????.------НА КОЛКО ПРОЛЯТА ЧОМЕШКА КРЪВ , И НА КОЛКОВЗЕТИ В РОБСТВО !!!! ТОВА Е ТО - ,,ДНЕШНАТА ТЕОРИЯ НА ЕВРЕИТЕ-СИОНИСТИ ,ЧЕ НЯМА ТУРСКО РОБСТВО НА БАЛКАНИТЕ ,А ИМА ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ ,,! ТОВА Е МНОГО УДОБНО НА ТУРЦИЯ ,НО НЯМА КОЙ ДА ПОВЯРВА В ТАЗИ НАГЛА ЛЪЖА!!!

11.08.2014 17:06:59

Realist

По-голям враг за Българите от Българина НЯМА ! и 100 милиона да бяхме, това не е гаранция за просперитет на държавата.Крадливи политици + малоумен народ който не се интересува от държавата си = бедна и корумпирана държава с ужасни условия на живот и преобладаващо просто население най-често от ромски произход, но напоследък такива са и голяма част от бялото Българско население.

23.04.2014 15:00:37

Анонимен

Не Гиндев, а Сидеров го изрече ясно.

05.03.2014 12:14:33

Анонимен

Заглавието е несъвместимо с истината и с действителността. Може да се каже, че благодарение на турците, сега я има България.

04.03.2014 21:36:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.