• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Представители на еврейската общност и МВР се срещнаха с Негово Светейшество патриарх Неофит

Представители на еврейската общност и МВР се срещнаха с Негово Светейшество патриарх Неофит

/КРОСС/ „Знаменателен ден" и „историческа среща" - това бе определението, което дадоха за днешната среща участниците в нея - Българският патриарх Неофит и представителите на еврейската общност в България. Представители на еврейската общност в България и на Министерството на външните работи се срещнаха в Синодалната палата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Участие в срещата взе и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.
В състава на делегацията бяха: д-р Александър Оскар - Председател на Организация на евреите в България (ОЕБ) "Шалом", г-жа София Коен - Председател на Централен Израелтянски Духовен Съвет (ЦИДС), Рав Йоел Ифрах - Главен равин на Централната Софийска синагога, както и Н.Пр. Пламен Бончев - Главен директор на д-я "Глобални въпроси" в МВнР и г-жа Мария Спасова - Директор на д-я "Права на човека" в МВнР, както и Началникът на политическия кабинет на Министъра г-н Владимир Манолов.
Основна тема на разговора бе делото на Българската православна църква по спасяването на евреите в България и номинацията на БПЦ-Българска патриаршия за Нобелова награда за мир.
„Тук сме, за да заявим категоричното си желание да популяризираме делото на Българската православна църква по спасяването на българските евреи през Втората световна война, както сред широката общественост в България, така и в чужбина, и да изразим огромната благодарност на евреите за смелата безпрецедентна постъпка на Синодалните архиереи от онова време." - заяви г-н Оскар.
„Без искрена вяра, надежда в Бога и любов към ближните е било непосилно да се стои така твърдо и непоколебимо в доброто и Истината в такива трудни времена" - каза в отговор патриарх Неофит и подчерта, че „именно водени от тези християнски добродетели нашите предшественици са извършили това дело, което свързва израелския и българския народ, и ще ги свързва и занапред."
В хода на разговора бе изтъкнато, че няма друга църква в света, която като цялостна институция така единно, непоколебимо и категорично да е заявила своята позиция в защита на евреите и не само на думи, но и с конкретни дела да е защитила своите еврейски сънародници. „Ние сме отговорни за това светът да узнае за това уникално дело на БПЦ. Да се знае и да се помни как вярата вдъхновява и дава сили да се върши добро и че тя и исконните морални ценности, които проповядва, трябва да ръководят хората в техния живот." - каза г-н Оскар в заключение.
Участниците в срещата набелязаха конкретни инициативи в посока популяризиране делото на БПЦ, като организиране на Възпоменания, конференции и конкурси за деца, и изявиха намерение те да станат ежегодни.
След края на срещата се състоя брифинг за представителите на медиите.

Представители на еврейската общност в България ще вземат участие и в планираното за 18 февруари възпоменание на Екзарх Стефан и Патриарх Кирил в Бачковския манастир, където са погребани двамата предстоятели на БПЦ. По покана на патриарх Неофит във Възпоменанието ще участва и посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.
Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави Панихидата в памет на Екзарх Стефан и Патриарх Кирил в съслужение с митрополитите от Светия Синод на БПЦ.
Панихидата ще започне около 10.30 - 11.00 ч.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.