• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Брюксел обяви България за високорискова страна за медийната независимост

Брюксел обяви България за високорискова страна за медийната независимост

/КРОСС/ Независимо изследване, представено пред депутати от Европейския парламент, посочва България като страна в риск заради концентрацията на медийна собственост и политически контрол над редакционната политика, предава БНР. Резултатите от проучването бяха представени пред евродепутатите от комисията по граждански свободи.

България беше посочена като високорискова страна за медийната независимост - заедно с Гърция, Унгария и Италия. Изследването се казва Мониторинг на медийния плурализъм, отнася се за 2016 година, съфинансирано е от ЕС и обхваща всички държави-членки, плюс още няколко балкански страни.

Основното е да се защити работата на журналистите и медийната независимост, заяви пред комисията Пиер Луиджи Парку - директор на Центъра за медиен плурализъм във Флоренция.

По три от изследваните показатели в България има висок риск за независимостта на журналистите - концентрация на собственост, отстраняване на конкуренцията чрез придобиване на различни по вид медийни организации и влияние на собствениците и рекламодателите върху редакционното съдържание.

Рискът от политически контрол върху медиите се определя на 79%, според авторите. Цитират се конкретно примери с 2 партийни телевизии - "Алфа" и "Скат", както и официални данни за 6 притежавани вестника от депутата Делян Пеевски. Изследването изразява съмнения относно неговото обявено оттегляне от собствеността на компанията, която е водеща в разпространяването на печатните издания в България.

Директорът на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер призова за общоевропейски закон, който да накара властите да публикуват прозрачно всички собственици на медии.

"Хората имат право да знаят кой какво притежава", обяви Шрьодер.

Сред изказалите се евродепутати нямаше български представители.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Правилно всички телевизии и преса са под американско командване.

12.07.2017 09:37:28

Анонимен

ПРАВИЛНО Я КОЛКО САЙТА КАТО ТОЗИ СА НА РУСКО КОМАНДВАНЕ

12.07.2017 08:07:01

Анонимен

Правилно! Страна с тежка корупция!

11.07.2017 20:57:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.