• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

С "Визия за България" БСП отвори дискусията за бъдещето на страната

С "Визия за България" БСП отвори дискусията за бъдещето на страната

/КРОСС/  На 29 страници и осем раздела БСП събра идеите, които представляват "Визия за България". Проектът, посветен на бъдещето на държавното управление, икономическото и регионално развитие, здравеопазването, науката и образованието, сигурността и отбраната, външната политика, както и мерките за справяне с демографската криза, бяха представени в събота на разширен национален съвет на партията. Зала 3 на НДК събра ИБ на БСП, народни представители, евродепутати, кметове и общински съветници, областни и общински лидери. 

Разговорът и преходът от различните панели на дискусията бе воден от зам.-председателя на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той даде думата на лидера на партията Корнелия Нинова, която представи основни аспекти от проектната визия в рамките на почти цял час (цялата й реч на bsp.bg и duma.bg).
Нинова уточни, че ще спомене само някои от идеите на левицата, с които БСП отваря дебата за бъдещето на България. "Досега винаги излизахме пред вас с програма за управление с алтернатива на ГЕРБ. Днес не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, създадена в годините на прехода, за която всички имаме принос", започна речта си тя.

Лидерът на БСП уточни, че документът не предлага готови и точни решения. "Чуйте идеите ни и който има желание, по Вазовски - кой с каквато възможност, сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Имаме нужда от всеки българин, милеещ за Отечество, народ, справедливост и семейство. Някои от идеите ни ще бъдат оспорвани. Знаем и нека бъде така. В спора се ражда истината", заяви тя, давайки да се разбере, че определени кръгове и интереси ще се почувстват застрашени от някои текстове. Нашата цел е да върнем силата на автентичната, истинската държава, увери лидерът на БСП.
Две теми извън предварително подготвените документи повдигна Нинова при изказването си - Вишеградската четворка и бъдещето на България в еврозоната.

"Кое е общото между тези държави, макар че и те имат много грешки в ограничаване на права и свободи и не са идеални? Общото е, че икономиките им процъфтяват, че инвестициите им растат, че не са в демографска смърт, а народите им се увеличават и живеят все по-добре", обясни тя във връзка с Вишеградската четворка. Нинова призова през следващите месеци да има обсъждане какво от политиките на Полша, Унгария, Чехия и Словакия може да бъде полезно за България. БСП е изпратила специалисти в четирите държави, взела е и е прегледала законодателството им. Според Нинова то в много отношения отива на левите идеи, но преди всичко има мерки и политики за националните интереси и облагодетелстване на народите. 

Лидерът на БСП повдигна и темата с евентуалното приемане на еврото в България и влизането в еврозоната. Нинова припомни, че има решение на Конгреса на социалистите, което никой не може да пренебрегне. "Нашата партия е решила "да", но виждате какво се случва в момента. Оставете това, че Европа ни отряза, защото правителства наред не сме подготвили държавата за това, че социалните ни системи не са готови, че икономиката не е готова, че банковият сектор не е готов... Сложиха ни в чакалнята на чакалнята, просто за да кажат любезно: "Не сте за там". Добре, това го оставяме настрана, но нека да проведем разговора за България, за българската икономика, за стандарта на живот, за българските цени, за живота на обикновения човек и как ще му се отрази това.

Дайте да забавим това ежедневно и непрекъснато напиране, сега и веднага еврото и да ни приемат в еврозоната", заяви Нинова. "Предлагам да отворим тази дискусия въпреки решението на Конгреса и ако стигнем до друго по-разумно, по-полезно и по-важно на народа, за България и за националния интерес, нищо не пречи да се съберем и да го ревизираме. Досега го приемахме - решено е от Конгреса и край. Не, животът, условията и нещата се промениха и ние трябва да сме адекватни към тази промяна", обясни тя. "Ще срещнем голям отпор, отпорът на 10 млрд. лв, паралелната държава. Ето защо пожелавам на всички смелост, неподкупност и последователност в действията", обърна се към социалистите Нинова.

Най-голямо оживление и ръкопляскания по време на речта на Нинова имаше, когато тя заяви позицията на партията спрямо Истанбулската конвенция и джендър идеологията. "Харесваме да четем всякакви книги, но "Борба" на Христо Ботев и "Епопея на забравените" на Вазов са ни по-скъпи от "Робинзон Крузо". Семейните и християнските ценности са ни по-скъпи от третия пол и е време да се разбере, че България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училището, защото губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности, трябва да дадем отпор на това с истинските ценности - род, отечество, семейство, модерно и традиционно образование, съчетани в едно", заяви тя и предизвика аплодисментите на препълнената зала.

Четири часа и половина продължи срещата, отворила дискусията за бъдещето на България. 11 души се включиха във втората част на заседанието, като за по около 5 мин. изложиха мнението и въпросите си.
Критика, че депутатите на БСП не са достатъчно ярка опозиция спрямо някои "лобистки каскади", отправи евродепутатът Георги Пирински. Той визираше приетите миналата сряда поправки в Закона за приватизацията, с които на собственици на приватизирани предприятия се "опрощават" милиони неустойки за неспазени договори при покупката. Темата продължиха Руси Статков, който е в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, и ексдепутатът Георги Божинов. Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков репликира и подчерта, че измененията не са били подкрепени от социалистите нито в комисия, нито при гласуването.

 Пирински настоя БСП да гарантира конституционните права на гражданите. България няма друга алтернатива освен нас, категоричен бе депутатът Георги Гьоков, който се изказа последен на форума. Той настоя за активни мерки по борба с демографския проблем и истински социални политики.
Докато БСП представяше "Визия за България" в НДК, по познат почин ГЕРБ дадоха пресконференция, с която обвиниха Нинова, че стояла зад протестите и блокадите в Шарково. Вчера пък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов попита откъде щели да дойдат парите "за мечтите" на БСП и отново взе да плаши как след управление на социалистите имало хаос и дефицит.

Някои от идеите за обсъждане:

- Приоритетно и целенасочено развитие на сектори като: електротехника и електроника, информационни технологии, земеделие и хранително-вкусова промишленост, машиностроене, транспортно оборудване, фармацевтика, химическа промишленост и производство на изделия от каучук и пластмаса.
- Специална програма за Странджа-Сакар, както и за развитие на изоставащите региони.
- По-ниски данъци за производство в слаборазвитите райони. Защита на родното производство.
- Планиране не само на производство, но и на специалностите, които трябва да се подготвят за секторите с липсващи кадри.
- Земеделската земя да се ползва само за земеделски нужди.
- Безплатни детски градини. Един учебник за един клас.
- Образователна система, обърната към дигиталното поколение; ефективно дистанционно обучение.
- Създаване на 6 творчески фонда за развитие на съвременното изкуство, кино, музика, литература и културно наследство.
- Стратегическите за държавата предприятия да бъдат забранени не само за приватизация, но и за концесия.
- Намаляване на ДДС върху храните. Таван на субсидиите в земеделието.
- Лечебните заведения по региони да се обединят в холдингова структура. Да се намали ДДС за лекарствата, като държавата се намесва в определянето на цените им.
- Частните болници да се отпишат от търговския регистър, да станат само лечебни заведения и тогава да получават пари от НЗОК.
- Електронна здравна карта и здравно досие, национална електронна система по заетостта, единна електронна образователна система.
- Справедлива скала на прогресивно облагане; въвеждане на семейно подоходно облагане
- Засилване на икономическите връзки с Русия, засилване на отношенията с Китай и САЩ.

Пълен текст на документа

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.